Brno čeká první ročník netradičního čtenářského festivalu I kráva má svou knihu

  • Letošní podzim odstartuje první ročník multižánrového festivalu I kráva má svou knihu, který má co nabídnout každé generaci. Tato netradiční kampaň na podporu čtenářství
    a knihoven proběhne od 28. do 30. září 2011. Během prvních dvou dní bude v centru Brna
    rozmístěno sedm pouličních site-specific knihovniček, které poslouží jako volný zdroj výpůjčky
    knih a zároveň pobaví doprovodným kulturním programem. Invaze těchto růžových knižních
    skříněk nemine ani osm vybraných brněnských kaváren. Avšak poslední den čeká návštěvníky
    v příhodném prostředí Moravské zemské knihovny v Brně.

    Ve středu 28. 9. mohou milovníci čerstvého vzduchu zavítat do knihovniček na Denisových sadech, Špilberku a Zelném trhu. Příznivci kávy zase mohou navštívit kavárny Práh a Leporelo+. Na těchto místech by si neměli nechat ujít představení Grand Scrabble Divadla Feste, koncert a čtení Adama Kubáta, typografickou přednášku Martina Peciny či čtení konzervatoristů. Děti v doprovodu rodičů mohou zavítat do již zmiňované kavárny Práh, kde pro ně bude připraveno čtení a dílna pořádaná Knihkupectvím Barvič a Novotný.

    Druhý den, čtvrtek 29. 9., bude stejně nabitý. Program festivalu účastníky pobaví v parcích Lužánky, na Mendlově náměstí, Kraví hoře a Moravském náměstí. Část programu mohou zhlédnout opět v kavárně Práh a Knihkupectví Barvič a Novotný. Příchozí si tento den vychutnají čtení konzervatoristů, představení Divadla Líšeň Putin lyžuje, Divadlo Feste tentokrát s interaktivní instalací Příští zastávka: Pohořelice, scénické čtení Gruppe07, Svět podle Fagi Divadla DNO či autorské čtení Pavla Čecha.

    Poslední den festivalu se kompletně přesune do budovy Moravské zemské knihovny v Brně, kde proběhne během dopoledních hodin vskutku pestrý program pro střední školy a gymnázia zahrnující workshop materiálová laboratoř, projekt Multimediální kniha, čtení konzervatoristů, seznámení se s populárními elektronickými čtečkami a službou EOD (elektronické knihy na objednávku), prohlídku zákoutí MZK, přednášku Eleonory Jeřábkové, oblíbené scénické čtení Listování, divadelní představení Gruppe07 či autorské čtení a přednášku Jana Kantůrka. Odpoledne se repertoár opět otevře širokému publiku, které se může těšit na autorské čtení Michala Viewegha a diskusi s ním, na hru od Bohumila Hrabala Městečko, kde se zastavil čas v podání Divadla jednoho herce Plzeň, taneční vystoupení Holky v trojobale členek seskupení Oorphane a jako vyvrcholení celého večera koncert dua HuSo.

    Interiéry kaváren budou oživeny instalacemi studentů brněnské Fakulty výtvarných umění VUT. Konkrétně se jedná o mladou umělkyni Kateřinu Valáškovou a její originální žaluzie s motivem verše pro prostory kaváren Falk, Leporelo+ a Kunštátská Trojka, Jana Slivku a jeho objekt Only PC/MAC Book taktéž ve Trojce a Yvetu Buchtovou, která zavěsí v Café Tungsram knižní závěsy pohrávající si s optikou a lidským podvědomím. Všechny instalace pod kurátorskou záštitou studentky FAVU VUT Julie Kačerovské, která se taktéž postarala o originální vizuální obohacení festivalu I kráva má svou knihu se svou animovanou projekcí promítanou v atriu Moravské zemské knihovny. O multimediální tvář festivalu se zasloužila i umělecká skupina Kunstwaffel, která vytvořila festivalový spot.

    Dále v průběhu celého festivalu nabídnou příjemné čtenářské koutky s knihovničkami kromě výše zmíněných podniků ještě kavárny Alfa a Gaviota.

    Díky pomoci konzervatoristů se festival soustředí i na nejstarší spoluobčany. Prostřednictvím doprovodného programu tzv. předčítačů totiž navštíví brněnské domovy pro seniory, aby zde přednesli literaturu na přání.

    Akce je pořádána studenty Ústavu hudební vědy Masarykovy university pod hlavičkou občanského sdružení Kulturárium.

    Do knihovniček věnovalo publikace knihkupectví Knihy Dobrovský, nakladatelství JOTA, nakladatelství HOST, Akademické nakladatelství CERM, nakladatelství SLOVART, nakladatelství CEED a nakladatelství Weles. Mediálními partnery se staly tyto subjekty: Turistické informační centrum města Brna, Cliché Brünn, Svaz chovatelů českého strakatého skotu, Svět knihy s. r. o., Kabinet informačních studií a knihovnictví KISK, studentské rádio Masarykovy univerzity Rádio R, časopis A2 a portály Czechlit a iLiteratura. K realizaci by nedošlo bez finanční podpory statutárního města Brna, Nadace Via, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Culture Programme a Ministerstva kultury, které si velice ceníme. Díky patří také dalším partnerům: Ústavu hudební vědy a Kabinetu informačních studií a knihovnictví Masarykovy university, Moravské zemské knihovně v Brně, Knihovně Jiřího Mahena, knihkupectví a e-shopu Barvič a Novotný.

    Zuzana Balounová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.