Týden kávy Brno 2011

  • 1. říjen je oficiálně ustanoven jako Mezinárodní den kávy. Brno jakožto město kavárenské se rozhodlo tento den oslavit, a to celotýdenní akcí, do které se zapojilo na osmdesát brněnských kaváren. Týden kávy je akcí pro širokou veřejnost s bohatým kávovým i kulturním programem, který se dělí na dvě hlavní části – kávový program (od 2.-7. 10. na terasách mezi Besedním domem a Pražákovým palácem, Husova 20, Brno) a program v samotných kavárnách (ve všech zúčastněných kavárnách). Festival podpoří hojná účast kávových odborníků.

    Cílem projektu Týden kávy Brno 2011 je propagovat Brno jako město kávy a kultury i podnítit zájem široké veřejnosti o tento kvalitně připravovaný lahodný nápoj. Koncentrace kaváren v Brně je i na evropské poměry ojedinělá, navíc je zde kavárnám ke cti také fakt, že se právě ony na kulturním dění ve městě významně podílejí.

    Mapa všech zúčastněných kaváren je hlavním propagačním materiálem a průvodcem na cestách Brnem za kávou a po podnicích s jedinečnou atmosférou i nabídkou. Je podnětná jak pro kávomilce, tak pro turisty či nově příchozí studenty, kteří se ve městě a jeho dění teprve rozkoukávají.

    Kávový program vhodný pro odborníky i širokou veřejnost se věnuje celému příběhu kávy od jejího pěstování přes pražení po nejrůznější způsoby přípravy. Návštěvníci budou mít možnost ochutnat kávu zdarma či za symbolické ceny a vyzkoušet si nejrůznější způsoby přípravy domácí kávy za odborné asistence. Na kávovém programu své umění předvedou i čeští Baristé roku: Tereza Balá, Zdeněk Smrčka, Matěj Kruta, Vojtěch Polehla, Vladimíra Vyjídačková, dále pak například Petra Veselá.

    Program v kavárnách osloví nejrůznější věkové i zájmové skupiny. Naplánované jsou reprízy některých představení z festivalu Brněnský Lunapark aneb Divadlo ke kávě, kávová módní exhibice, koncerty (včetně Kávové kantáty J. S. Bacha v provedení The Czech Baroque Ensemble), výstavy, autorská čtení, šachovo/pingpongový turnaj či Minutové rande. Premiéru bude mít Ranní novinování (multimediální projekt vzešlý ze spolupráce se studenty žurnalistiky Fakulty sociálních studií MU, managementu v kultuře Filozofické fakulty MU a herectví na JAMU).

    Součástí programu je soutěž kaváren, kterou zaštiťuje Česká kávová komora. Porota bude hodnotit espresso, cappuccino a dle nabídky také speciální kávu. Ceny budou uděleny deseti nejlepším kavárnám 7. 10. 2011na slavnostní zakončení akce.

    Na slavnou kavárenskou minulost Brna návštěvníky upozorní hra Kolkolem reflektující úspěšnou výstavu Muzea města Brna nazvanou Zmizelý svět brněnských kaváren. Kolkolem mohou účastníci zahájit například na kávovém programu na ulici Husova 20. Ve spojitosti s touto hrou bude mít na akci také svou přednášku na toto téma PhDr. Lenka Kudělková. (Kolkolem realizuje Court of Moravia)
    Pořádá Kulturárium ve spolupráci se studenty FF a FSS MU Brno, JAMU Brno, Domem umění města Brna, Muzeem města Brna a celým kavárenským Brnem.

    Lucie Karafiátová

    Kateřina Eichlerová

  • 1 thought on “Týden kávy Brno 2011

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.