ProART Festival odstartuje Iva Bittová a projekt z vily Tugendhat

  • Letošní XI. ročník multižánrového workshop festivalu ProART se ponese v duchu tématu Tělo jako hlas – Slovo jako obraz. Tradiční letní festival v sobě spojuje denní umělecké ateliéry s večerními představeními, letos proběhne opět v Divadle na Orlí / Hudebně-dramatické laboratoři JAMU.
  • Mezinárodní dny tance, zpěvu, herectví a fotografie
  • Brno 19. 7. – 26. 7. / Praha 26. 7. – 3. 8.

    Mezi prvními umělci se na festivalu představí Iva Bittová, jež v Brně o víkendu 19. – 20. 7. uvede svou pěveckou masterclass pro 30 vyvolených. Kromě Domu umění si její účastníci zazpívají i v “červeném kostele” Jana Amose Komenského na Joštove ulici. V neděli se poté plně rozjedou další workshopy mj. v žánrech klasického, moderního a současného tance, tanečního divadla, herectví, jógy, pilates, klavíru, smyčců a fotografie.

    Pondělkem 21. července následně odstartuje v divadle i večerní program projektem USPUD_emoticon pořádající ProART Company. Půjde o přenesení květnové premiéry – s hudbou Erika Satieho a elektroakustické dvojice Piano Interrupted Toma Hodge a Franze Kirrmanna – ze slavné brněnské Vily Tugendhat do divadelních prostor.

    V úterý se představí hostující soubor Budapest Dance Theatre s choreografií Moje dcera, Anna Franková. ProART vedle toho uvede choreografie Martina Dvořáka a Izraelce Nira Ben Gala věnované českým mučedníkům své doby – Miladě Horákové a Janu Palachovi.

    Středeční a čtvrteční večery představí další zahraniční hosty. Nejprve japonskou tanečnici Yukie Koji s představením Plavkyně, doplněné o divadelní kus Stíny rakouské držitelky Nobelovy ceny Elfriede Jelinekové v režii Lucie Ferenzové z pražského divadla Na zábradlí. Druhý den bude patřit dvěma mužským sólistům – Olafu Reineckemu z Německa s choreografií Büchsenlicht o pocitech interpreta na jevišti autorky Baerbel Stenzeberger a Hyginu Delimat z Polska v autorské choreografii inspirované sterilitou panelových domů – For Living In.

    Páteční podvečer se ponese v duchu hudby, a sice účastníků klavírní masterclass Richarda Pohla a smyčcové třídy Graffova kvarteta. Po té od 20 hodin přijde na řadu slovenský soubor Elledanse se svým nejnovějším představením YouMake Remake izraelské choreografky Renany Razy. V tomto představení se prolíná tanec s novým společenským fenoménem – YouTube.

    Sobotní závěr festivalu obstarají studentské projekty Neila Parise z Anglie a domácí Kamily Valůškové z HaDivadla. Po pauze bude uveden jako work in progress projekt k Roku české hudby Motion Scores na hudbu deseti českých skladatelů od deseti mezinárodních choreografů. První ukázky budou patřit tvůrcům – Eranu Gisinovi, Vladimíru Šoltýsovi, Neilu Parisovi a Baerbel Stenzeberger.

    Umělecký ředitel Martin Dvořák k lákavému večernímu programu dodal: “Letošní festival se nese v duchu nadžánrovosti. Proto motto Tělo jako hlas – Slovo jako obraz. Snažili jsme přizvat hosty, kteří nejsou úplně žánrově vyhranění, propojují umělecké odvětví a hledají nové cesty. Inspirují se literaturou, krásným uměním, reagují na nějaké sociální téma či objevují sami pro sebe novou a nezvyklou jevištní estetiku. V Brně je jednoznačným prototypem takového umělce Iva Bittová. Ale i další festivaloví hosté, sic bez mediální glorioly této umělkyně, přinášejí své umělecké výpovědi na vysoké profesní úrovni a s otevřeným srdcem.”

    Kurzy, určené laikům a profesionálům, jsou odstupňovány podle obtížnosti. V Brně se festival odehraje tradičně v prostorách nového Divadla na Orlí, které svým technickým zázemím odpovídá těm nejvyšším zahraničním kritériím.

    21/7 – 26/7 BRNO Divadlo na Orlí / Hudebně-dramatická laboratoř JAMU Brno

    Po 21/7/20:00 – 200/130/0 Kč

  • Martin Dvořák (CZ/A) / ProART Company (CZ): USPUD_emoticon

    Út 22/7/20:00 – 230/140/0 Kč

  • Martin Dvořák (CZ/A), Irene Bauer (A) / ProART Company (CZ): Milada Nir Ben Gal (IL) / ProART Company (CZ): JAN Béla Földi / Budapest Dance Theatre (HU): My daughter, Anne Frank

    St 23/7/20:00 – 230/140/0 Kč

  • Yukie Koji (JAP/A): Die Schwimmerin

    Elfriede Jelinek (A) / Divadlo Kolonie (CZ): STÍNY (Eurydike říká)

    Čt 24/7/20:00 – 230/140/0 Kč

  • Hygin Delimat (PL/A): For Living In

    Bärbel Stenzenberger (D) / Tanzkompanie bo komplex (D): Büchsenlicht

    Pá 25/7/18:00 foyer DnO – 100 Kč

  • Struny talentů I.

    – závěrečné gala účastníků klavírní masterclass Richarda Pohla

    Pá 25/7/19:00 open air DnO – 0 Kč

  • Struny talentů II.

    – závěrečné gala účastníků masterclass komorní tvorby smyčcových nástrojů pod vedením Graffova kvarteta

    Pá 25/7/20:00 200/130/0 Kč

  • Renana Raz (IL) / Company elledanse (SK): YouMake ReMake

    So 26/7/20:00 200/130 Kč

  • Neil Paris (UK), Kamila Valůšková (CZ): Tělo jako hlas – Slovo jako obraz

    – studentské searching projekty XI. ročníku ProART Festivalu s nadžánrovým tématem

    Eran Gisin (IL) – Neil Paris (UK) – Vladislav Benito Šoltýs (SK) – Bärbel Stenzenberger (D) / ProART Company (CZ): MOTION SCORES I-IV

    – uvedení první části projektu deseti choreografů na hudbu deseti českých skladatelů k Roku české hudby

    Rezervace vstupenek: www.divadlonaorli.jamu.cz v sekci PROGRAM nebo na telefonu 737 300 314.

    Celotýdenní vstupenka v hodnotě 900/700 Kč na e-mailu: proart@proart-festival.cz

    Pořádá ProART ve spolupráci s: Divadlem na Orlí – hudebně-dramatickou laboratoří JAMU, Domem umění a Českobratrským evangelickým chrámem Jana Amose Komenského.

    Za finanční podpory hlavního města Prahy, statutárního města Brna, Ministerstva kultury ČR, Mezinárodního Visegradského Fondu, Rakouského kulturního fóra, Velvyslanectví státu Izrael v Praze a Nadace Život umělce.

    Alena Pajasová

    Foto: Emoticon (Attila Racek)

    Tělo jako hlas (Marek Procházka)

    USPUD (Attila Racek)

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.