Špilberk Food Festival 2022

Špilberk food festival
  • Vždy o víkendu v létě patřilo Brno vyznavačům dobrého jídla a kvalitního pití. Již potřetí si sem návštěvníci ze všech koutů České republiky i zahraničí přijeli vychutnat kulinářský svátek jménem Špilberk Food Festival. V prostorách hradu Špilberk se představilo 14 restaurací, které připravily pro návštěvníky desítky netradičních i klasických specialit. Podle odhadu navštívilo letošní ročník zhruba 6000 lidí.

 

ŠPILBERK FOOD FESTIVAL 2022 NEBUDE!

  • Nádherný výhled na moravskou metropoli, romantické terasy a nádvoří hradu Špilberk a gastronomické pochoutky od předních českých šéfkuchařů. Takto by se dal shrnout třetí ročník Špilberk Food Festivalu, který stejně jako při dvou předchozích ročnících sklidil velký úspěch. Návštěvníci mohli během tří dnů ochutnat speciality od 14 restaurací. Stejně jako v minulých letech jsme kladli důraz na snoubení jídla a vína. Ke každému pokrmu tak byl návštěvníkům doporučen vhodný druh vína. Bohužel si letos musíme nechat zajít chuť. Můžete ale navštívit jiné akce, kterých je v Brně spousta, jako jsou třeba Brněnské pivní slavnosti

 

 

Jak probíhaly předchozí ročníky Špilberk food festival

 

S novinkami se „roztrhl“ Špilberk

Kromě vyhlášených restaurací přinesl letošní ročník také několik novinek. VOC Znojmo pro návštěvníky připravilo speciální řízenou degustaci vína s prohlídkou kasemat hradu Špilberk. „Byl to zážitek, to prostředí, výklad od odborníka na víno a atmosféra kasemat, to jen tak nezažijete,“ podělil se po skončení návštěvník Libor Mašek. Další novinkou byly řízené degustace vína od Wine bar & shop PETIT CRU a řízené degustace destilátů od DIOS TRADING a cupping, tedy řízené kávové degustace od Doubleshot v historických prostorách hradní Hlásky. Pro návštěvníky byla nově připravena i možnost vařit přímo na pódiu, které zajišťovala společnost KENWOOD. „Využila jsem toho a zúčastnila se nabídnuté školy vaření a na strojích, které tam kuchaři měli, jsem si zkusila připravit vlastní těstoviny. Paráda, skvělé, bavilo mě to!“ povídala s nadšením Ludmila Novotná. Na pódiu se ale nejen vařilo, Achim Šipl, mistr světa v míchání nealkoholických nápojů, vystoupil se svojí MATTONI barmanskou show. Proběhla také sabrage Starobrno Reserva, což je 18% pivní speciál nejvyšší kvality připravený v exkluzivní 0,7l láhvi.

Novinkou byl i Food Cup Czech Specials, ve kterém soutěžily restaurace Hotel Slavia s grilovaným kachním prsem, pomeranči, grenaille a vinná redukce, Noem Arch Restaurant s vykostěným kachním stehýnkem na červeném víně, červeným zelím s pomerančovými segmenty, skořicí a badyánem, nadýchaným petrželkovým knedlíkem a Prominent Restaurant se zvolna pečeným kachním prsem se skořicovo-vinným zelím a škvarkovým knedlíčkem. Odborná porota vybrala za vítěze Prominent Restaurant, diváci pak v hlasování vybrali pokrm z Hotelu Slavia. „Mám samozřejmě velkou radost, vaříme pro lidi a ti naše jídlo ocenili, o to více mě to potěšilo,“ neskrýval radost šéfkuchař Hotelu Slavia Libor Veselý. Zajímavé však bylo, že v Noem Arch Restaurant vydali nejvíce porcí, odhadem 600. Hotel Slavia asi 350 porcí a Prominent restaurant přibližně 480 porcí.

 

Nabitý program od pátku až do neděle

Páteční program byl nabitý řízenými degustacemi, na pódiu se pak představili italský michelinský šéfkuchař Stefano Ciotti nebo přední český šéfkuchař Dalibor Navrátil, který celý festival také moderoval. Oba se se svými cooking show představili za víkend hned několikrát. Během celého festivalu měli napilno kuchaři na Kenwood pódiu, návštěvníci hojně využívali interaktivní části, kde probíhala škola vaření. „Je to rozhodně zábava, navíc jsou tu opravdu lidé, které vaření baví a nás těší, že jim můžeme ukázat naše umění,“ svěřil se jeden z kuchařů.

Nebyla to ale jen škola vaření, čeho se mohli v pátek návštěvníci zúčastnit. Proběhla i soutěž v otevírání ústřic, kterou pro ně připravil Koishi Restaurant. Několik dvojic se tak společně utkalo v souboji doslova na nože. „Byla jsem mile překvapena, že ústřice jsou pořád výborné téma, že to lidé zajímá čím dál víc, jsou ochotní do toho jít a experimentovat. Mnozí návštěvníci u nás jedli ústřice vůbec poprvé a byli velice příjemně překvapeni, dokonce se nám podařilo u několika návštěvníků zvrátit jejich nechuť k ústřicím po nějaké špatné zkušenosti,“ poznamenala Simona Elsnerová, spolumajitelka Koishi Restaurantu, k tématu ústřic.

Historicky první sabrage piva pak okořenila večer a představila divákům novinku od Starobrna, 18% speciál Reserva. O láhve si mohli návštěvníci také během víkendu zasoutěžit. Páteční večer uzavřela afterparty s barmanskými show a DJ. „Skvělý den a afterparty byla fajnová tečka,“ podělili se o zážitky z prvního festivalového dne Martin a Tereza Slámovi.

Sobotní den patřil již zmíněné soutěži Food Cup Czech Specials, pódium pak se svými show ovládli Zdeněk Pohlreich a Petr Stádník. Stejně jako při dalších cooking show i s nimi mohli vařit přímo návštěvníci. Petr Stádník při cooking show MAKRO cash & carry ocenil, že měl v kuchyni sluneční světlo. „Když vám svítí sluníčko do kuchyně, je to krásné. Měl jsem z pódia skvělý výhled a vaření byla paráda,“ poznamenal a zároveň pochválil Václava, účastníka festivalu, který se odvážil a vařil společně s ním.

Při Interspar cooking show Zdeňka Pohlreicha se k němu přidali hned čtyři účastníci festivalu. „Byla to sranda, někteří byli šikovní, někteří méně,“ zhodnotil svůj tým. A co společně vařili? „Vařili jsme takový domácí model, kdy má člověk doma pár věcí a něco z toho chce smontovat. Což není problém do té doby, než si člověk nakoupí pořádně, tak je to jednoduché a uvaří to každý,“ doplnil Zdeněk Pohlreich. Dalibor Navrátil, kterému maso na cooking show dodává partner festivalu společnost Steinhauser, připravil na závěr sobotního programu recept starý 180 let. „Je to český recept, který jsem našel v knihovně a vařili jej už před 180 lety. Myslím, a dokazuje to i soutěž Food Cup Czech Specials, že naše regionální kuchyně je na vzestupu a chtěl jsem také návštěvníkům připravit něco typicky českého,“ doplnil Dalibor Navrátil. Jeho show uzavřela nabitou sobotu.

V neděli se v pravé poledne mohli návštěvníci podívat, jak se porcuje tuňák, a to přímo v rukou sushimastera Noritada Saito z Koishi Restaurantu. „Tuňák je čerstvý, přivezli jsme ho v noci. Pochází ze Srí Lanky a váží 41,5 kg,“ sdělili před show Simona Elsnerová a Janko Martinkovič, spolumajitelé Koishi Restaurantu. Milovníky sladkého potěšila Adéla Hostášková, šéfcukrářka Oblaca Restaurace z Prahy, která připravila zmrzlinu a pralinky podle vlastního receptu. „Bonparis zmrzlina obsahuje maracujovou vodku, likér z fialek, mátu, limetkovou šťávu, medovou vodu a jablečný džus,“ popsala vlastní recept Adéla Hostášková. Se svou MATTONI barmanskou show se v neděli také představil Achim Šipl, mistr světa v míchání nealkoholických nápojů. Připravil právě koktejl, obsahující například extrakt z červené papriky, se kterým v loňském roce zvítězil na mistrovství světa.

 

Snoubení jídla s vínem se opět osvědčilo

Nedílnou součástí Špilberk Food Festivalu je snoubení jídel s kvalitním vínem, které ještě výrazněji podtrhne zážitek ze stolování. Ke každému pokrmu bylo návštěvníkům doporučeno konkrétní víno, což oceňovali. „Návštěvníci, kteří nás navštívili, si z menu nejvíce objednávali kulatou plec z mladého jelena po asijsku s grilovanými krevetami a květákovým pyré. Velmi často si nechali poradit a doporučit víno, nasnoubené k jednotlivým pokrmům. Bylo vidět, že na to byli již z loňska připraveni a velmi si tuto možnost oblíbili,“ hodnotil akci Mirek Jindra, manažer Pavillon Restaurantu.

Stejný pocit panoval ze strany návštěvníků. „Nechali jsme si s manželkou poradit, když ta možnost tady je. A musím uznat, že se to vyplatilo, jídlo, které jsem si dal, se stalo díky vínu snad ještě lahodnějším,“ usmíval se Marcel Pohanský, když spokojeně se ženou odcházeli od Castellana Bistro.

 

Co nejvíce chutnalo?

U restaurantu Il Mercato šly doslova na dračku gratinované mušle, v Monte Bú zase barbecue konfitovaná hovězí žebra marinovaná v medu, česneku, rozmarýnu a červeném víně, servírovaná s chilli chutney a domácím cibulových chlebem. „Vyzkoušela jsem grilovanou mušli svatého Jakuba u Ristorante Piazza a jsem unešená,“ svěřila se jedna z návštěvnic. V Prominent Restaurantu zase podle tamního šéfkuchaře Josefa Dufka bodovalo zvolna pečené kachní prso se skořicovo-vinným zelím a škvarkovým knedlíčkem. Mezi dezerty se stal hitem čokoládový fondán s višňovým coulis z Noem Arch Restaurant a rebarborovo-chřestový dezert s jahodami v Hotelu Prestige****.

„Mně chutnala kulatá plec z mladého jelena v Pavillonu a nadšený jsem byl i z polévky z červeného curry od Koishi Restaurantu,“ popsal své favority Jiří Bílek, organizátor festivalu. „Pro mě jednoznačně vlažná mušle svatého Jakuba od Catlera no a ze sladkého pak ricotta – marinované jahody v balsamiku v Castellana Bistro,“ doplnila Kateřina Bílková, organizátorka festivalu.

Návštěvníci, zejména z řad dětí, ocenili také sorbet ze sezónního ovoce od Ristorante Piazza. „Jsem tu s celou rodinou, dcera si pochutnala na sorbetu v Ristorante Piazza, manžel v Butcher’s na mini burgeru a v Rialtu na tygřích krevetách, druhou dceru nadchnul dezert se sedmikráskami od Boulevardu a já se zamilovala do tartaru z telecího karé ve Forman beer & beef,“ uzavřela nedělní návštěvu Tereza Lipenská.

 

Stoupající návštěvnost i spokojenost

„Jsme moc rádi, že se letošní ročník vydařil. Přišlo okolo 6000 účastníků a máme velmi pozitivní ohlasy. Už tedy začínáme myslet na další ročník,“ shrnula víkend Kateřina Bílková, organizátorka festivalu. Dalibor Navrátil, moderátor a zároveň šéfkuchař, ocenil stoupající tendenci: „Mám velkou radost, že Špilberk Food Festival rok od roku roste a letos proběhlo hned několik novinek. Od afterparty počínaje po soutěž Food Cup Czech Specials konče.“

 

Jana Leitnerová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.