Do čeho investovat v roce 2024

Do čeho investovat v roce 2024

Investování je vhodným způsobem, jak zhodnotit svoje prostředky. Do čeho se v roce 2024 vyplatí investovat a co by měli vědět o této sféře absolutní začátečníci?

 

Co si uvědomit, než začneme investovat

Na investování je vždy zapotřebí nahlížet dlouhodobým pohledem, abychom minimalizovali rizika a docílili zároveň stabilního výkonu. Současně je nutné si uvědomit, že investiční příležitosti s sebou vždy riziko přinášejí. Potenciálně vyšší výnos kráčí ruku v ruce s adekvátně vysokým rizikem a bezriziková investice tak v této kategorii neexistuje.

V rámci predikcí do budoucna je vhodné se zaměřit také na rok uplynulý. Konkrétně pro rok 2023 jednoznačně nejvýraznější zhodnocení přinesly akcie, a to kolem 20 %. Nadprůměrné výnosy vykázaly i dluhopisové fondy. Pohybovaly se v rozmezí 8 až 10 %.

Právě investice do podílových fondů může být doporučitelná také pro začátečníky, jelikož patří k těm nejjednodušším. Fondy navíc nemusejí být pouze dluhopisové, ale také nemovitostní, akciové či smíšené.

 

Do čeho investovat v roce 2024

Doporučení expertů pro rok 2024 pro zájemce tak zní: Nebojte se opět investovat do dluhopisů a akcií. A to zejména do akcií technologických firem. Právě akciové trhy se v loňském roce vrátily na svoje maximum. Začít obchodovat můžete třeba CFD US TECH 100, které jsou založeny na termínovaných kontraktech indexu Nasdaq 100. Nasdaq 100 je akciový index zaměřený na technologie.

 

Objevují se též odhady, že centrální banky letos postupně sníží úrokové sazby. Což představuje ideální podmínky pro investování do již zmíněných dluhopisů. Doporučit primárně lze investování do amerických státních, případně do domácích kvalitních korporátních dluhopisů v korunách.

 

Kdo preferuje především bezpečnost a nízké riziko, stále by neměl zavrhovat hlavně spořicí účty nebo klasické stavební spoření. Vhodnou formu konzervativní dlouhodobé investice představují setrvale také nemovitosti. A nikterak se tento náhled nezmění ani v roce 2024. Češi a Slováci však stále častěji mimo domácí půdu investují do tohoto segmentu též v zahraničí.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.