Magnetem Oslavan bude Ráj permoníků

  • Spojení poznávání se zábavou a adrenalinovými aktivitami

    Kdo zná „permonickou“ cyklostezku na Brněnsku, nebude se asi divit názvu nového zábavního parku, který vzniká v areálu kolem těžní věže někdejšího dolu Kukla v Oslavanech. Ráj permoníků – tak se bude jmenovat – má volně navazovat na zdejší tradici uhelného dolování. Jeho 26 atrakcí ponese názvy pocházející z hornické hantýrky – třeba verštat, sálpóna, šut, trojfus, šutrvol, šachthala. Otevřen bude na začátku května 2012.

    V jednotlivých atrakcích se bude odehrávat interaktivní hra Magic Permon, řízená pomocí moderních informačních technologií. Návštěvníci zde naleznou největší nadzemní bludiště v ČR, imitující na povrchu systém důlních chodeb. Také důlní jezero, sopku, propojenou s dvouúrovňovým lanovým centrem, prales, důlní štoly v nichž budou umístěny další atrakce.

    „Proti jiným zábavním parkům to bude zábavní park s příběhem – každý návštěvník může zapojením do interaktivní hry projít deseti nástrahami některé ze šesti tras oslavanských permonů. Princip hry spočívá v plnění deseti různých druhů úkolů – jak vědomostních, tak dovednostních. Hra má tři různé úrovně – pro děti do 10 let, pro dospívající mládež i pro dospělé,“ vysvětlila na tiskové konferenci na veletrhu Regiontour Alena Lubasová, ředitelka divize vzdělávání a rozvoje Strojírny Oslavany, která je hlavním investorem tohoto inovativního projektu.

    Rodinám s dětmi, dospívajícím i dospělým nabídne Ráj permoníků poznání, zábavu i adrenalinové zážitky spojené s historií – technologií těžby černého uhlí v Rosicko-oslavanském uhelném revíru. Výsledkem bude živá a veřejnosti přístupná kulturní památka s interaktivní náplní, která se pravděpodobně stane turistickým magnetem. O zvýšení přitažlivosti se mají postarat i doplňkové služby. Třeba cukrárna na terase rekonstruované těžní věže, hornická kantýna se specialitami, připomínajícími gastronomii z přelomu 19. a 20. století, úschovna kol nebo turistické informační místo s prodejem suvenýrů.

    Celkový rozpočet projektu činí téměř 40 milionů korun, z čehož 14 milionů korun bude představovat příspěvek Regionálního operačního programu Jihovýchod na aktivity spojené s loňskou rekonstrukcí těžní věže Dolu Kukla a její využití pro cestovní ruch, kulturu i ekologickou výchovu. Těžní věž, přebudovaná na vyhlídkový objekt s muzeem a panoramatickým výtahem, umožní jako jediná rozhledna na Moravě výhled z ptačí perspektivy (41 metrů) i vozíčkářům.

    Areál zábavně naučného parku Ráj permoníků se rodí v těsném sousedství výrobního areálu Strojíren Oslavany. Má dobrou dostupnost jak hromadnou, tak individuální dopravou. Přímé vlakové spojení je zajištěno vlaky z brněnského hlavního nádraží, směřujícími do Znojma, z brněnského autobusového nádraží Zvonařka sem jezdí přímé linky ve směru Moravský Krumlov a Mohelno. Investor nezapomněl ani na dostatečně velké parkoviště pro autobusy a osobní automobily. Areál bude zapojen také do projektu cyklotras v regionu.

  • 1 thought on “Magnetem Oslavan bude Ráj permoníků

    1. Jestli pojedete vlakem z Brna směr Znojmo,tak do Oslavan asi nepřijedete.Musíte v Moravských Bránicích přestoupit na směr Ivančice a Oslavany.No a to budete asi ještě přestupovat v Ivančicích na autobus do Oslavan.Někdy vlak v neděli jezdí do Oslavan . . .

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.