Rozhledna Akátová věž na Výhonu v Židlochovicích slaví kulaté narozeniny

  • Tip na nedělní výlet do slunečného města Židlochovice v neděli 3. srpna na narozeninovou oslavu rozhledny Akátová věž, která v letošním roce oslaví své kulaté páté narozeniny.

    Město Židlochovice slaví v tomto roce již pět let od otevření rozhledny Akátová věž, která byla slavnostně otevřena 1. srpna roku 2009.

    V neděli 3. srpna, přesně v 10:45 hodin se od staré radnice na náměstí Míru vydají společným výstupem příznivci turistiky ke zdolání 3km trasy k vrcholu kopce Výhon, na kterém Akátová věž stojí. Tam budou mít možnost setkat se s architektem Pavlem Jurou, který pohovoří, jak se rodila myšlenka podoby rozhledny Akátová věž a z úst Karla Vavříka se dozví některé zajímavosti vztahující se ke krajině Výhonu.

    Společné setkání příznivců turistiky u Akátové věže zpříjemní malé občerstvení připravené pod rozhlednou a každý z účastníků výstupu obdrží také Pamětní list vydaný speciálně k těmto narozeninám.

    Při této příležitosti se v čase od 12:00 do 17:00 hodin otevřou veřejnosti také další kulturní památky města, a to zámecká kaple, kostel Povýšení sv. Kříže a renesanční sklepy pod radnicí. Zde budou připraveni průvodci s výkladem a nově zhotovenými razítky těchto pamětihodností, po jejichž získání obdrží turisté na Regionálním turistickém informačním centru v Židlochovicích, Masarykova 100, drobnou pozornost a budou mít možnost zdarma ochutnat nejlepší regionální vína.

    Nenechte si ujít také speciality místních restaurací, které chystají pro tento den speciální menu k výročí a odstartován bude také zcela nový židlochovický geocaching.

    Rozhledna Akátová věž se nachází na severozápadním hřbetu kóty Výhon, který je se svými 355,5 m n. m nejvyšším bodem Dyjsko-svrateckého úvalu. Věž má kruhový půdorys o průměru 3,7 m. K otevřené vyhlídkové plošině ve výšce 14,5 m vede 76 schodů, z toho 3 betonové, 61 dřevěných 12 kovových. Celková výška rozhledny je 17,7 m. Projektantem stavby je brněnský architekt Pavel Jura. Rozhledna byla slavnostně otevřena 1. srpna roku 2009. Od té doby se stala vyhledávaným turistickým cílem v našem regionu.

    Lenka Betášová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.