Projekt Europoint nabírá zpoždění. Vlastní vinou.

Dnešním dnem mělo vstoupit v platnost územní rozhodnutí na projekt Europoint. Územní řízení však ještě ani nebylo zahájeno. Projekt přestavby železničního uzlu s odsunutým nádraží tak nabírá několikaměsíční zpoždění již v začátku. Zodpovědnost za nesplnění slibu daného veřejnosti padá plně na hlavu vedení města a ministertsva dopravy, neboť nikdo, kromě jimi řízených organizací, neměl zatím možnost do správních řízení o povolení stavby zasáhnout.

Oficiální časový harmonogram postupu prací zveřejňený na městských internetových stránkách na adrese www.zeleznicni-uzel-brno.cz již několik měsíců veřejnosti oznamuje, že temínem pro vydání územního rozhodnutí na pět etap stavby je 31. březen 2006. Dosud však územní řízení ani nebylo zahájeno. Stavební úřad Brno-střed zatím na úřední desku nevyvěsil oznámení o zahájení řízení. Pokladová dokumentace pro územní rozhodnutí dosud není účastníkům řízení na úřadě k dispozici k nahlédnutí. Vzhledem k rozsáhlosti a náročnosti řízení lze tedy očekávat, že dříve než na konci června 2006 rozhodnutí vydáno nebude.

Se obdobnými prodlevami se potýká i první, již dříve zahájená etapa přestavby železničního uzlu – výstavba první částí odstavného nádraží. V srpnu 2004, tedy dva měsíce před konáním referenda o poloze nádraží, slibovalo vedení brněnské radnice občanům, že do konce roku 2006 bude vystavěna nejen první část odstavného nádraží, ale i přesunutý opravárenský podnik ČSAD [1]. Stavba však do dnešního dne nezačala. Antimonopolní úřad na začátku března zrušil zakázku na projekt a stavební dozor za 45 milionů korun [2]. Výběrové řízení se tedy bude muset opakovat. Stavba první části odstavného nádraží však nijak nepředurčí výslednou polohu hlavního osobního nádraží, koalice Nádraží v centru proto tento projekt zkvalitňující zázemí železnice podporuje.

Martin Ander, ředitel Hnutí DUHA k tomu říká:
„Koalice nádraží v centru již od počátku veřejné debaty o poloze nádraží upozorňovala, že vedení města trpí nepatřičným optimismem ohledně termínů stavby a možností získání finančních prostředků na tak málo atraktivní projekt z pohledu cestujících. Je překvapivé, že i přesto, že se první fáze projektu neustále posouvají, slíbený termín dokončení stavby zůstává nezměněný. Začíná to připomínat trapnou sérii nesplněných slibů a průtahů, které si občané užili při dostavbě Temelína. Je jen otázkou času, kdy se průtahy promítnou v rozpočtu projektu.“

Bližší informace:
Martin Ander, ředitel Hnutí DUHA, tel: 732 565 042, mail: martin.ander@hnutiduha.cz,
www.nadrazivcentru.cz

Poznámky:

[1] Ve zprávě uveřejněné na www.zeleznicni-uzel-brno.cz dne 4. 8. 2004 se uvádí: V první etapě – tedy do roku 2006 – by měla být vybudována první část odstavného nádraží, vyrůst by měly stavby pro přesun opravárenského závodu ČSAD a dokončeno by mělo být i jeho napojení na ulici Pražákovu.

[2] viz zpráva serveru Aktuálně.cz ze dne 14. 3. 2006
http://aktualne.centrum.cz/

FOTO: www.cepirack.com

2 thoughts on “Projekt Europoint nabírá zpoždění. Vlastní vinou.

  1. Kdo se nyní diví a je překvapený , je naivní. Nic jiného jsem nečekal. V Brně stále stejný obraz , atˇ se děje cokoli. Nyní bude stejný scénář: výmluvy , výmluvy a zase jen výmluvy , a nakonec až to všechno praskne a rozmaže se to , potom nekompetentní a neodborná stanoviska. Je to stále stejná písnička , už mne to vůbec nebaví .

  2. Tak ja si myslim ze je prednejsi zajistit financovani Olympijskeho arealu v Praze.Domnivam se totiz ze schvaleni kandiatury Prahy na OH je mnohem vice pravdepodobnejsi nez moznost posunu situace kolem brnenskeho, at uz kupredu či zpet na zactek.Typicky priklad toho jak schovat osobni a podnikatelske zajmy vedeni mesta, neboli zisku statnich dotaci,za projekt nadrazi.Vubec bych se nedivil kdyby urcita “nepatrna” cast penez urcenych pro tento projekt,již na doputovala na kontu panu predstavitelu mesta Brna.Je to absolutne bezna praxe…kazdy nove postaveny ,casto nesmyslny ,kruhovy objezd v Brne je toho zivim dukazem.Skoda jen ze “kruhače” neumi mluvit.Totez se tyka “nove” zrekonstruovaneho Nam. Svobody.Tolik jsem se na tu slavnou kasnu tesil a misto toho je tam bronzovy kolos, ktery jiste oceni spoluobcane zivici se sbernyma surovinama.Neni divu , sotatne nikam jinam nez do sberu ten “zmetek” nepatri.Alespon ze se za tou hromadou bronzu par “lidi” napakovalo.Verim ze bronzove kliky do koupelky maji svuj puvab. S pozdravem D.S.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.