Rozpočtové určení daní nesmí potopit další koaliční válka!

  • Příjmy obcí a měst balancují nad propastí, obce volají ministry o pomoc

    Pozděchov. Ani ne šestisethlavá obec již nyní převrací každou korunu. Zdejší starostka Vlasta Sláčíková vysvětluje: „Příští léta budou pro nás kritická. Jedinou nadějí je nám novela RUD navržená ministerstvem financí. Ta by do obecní kasy přinesla prostředky na nutný provoz.”

    Avšak roky očekávaná změna se stává předmětem doutnajícího koaličního sporu, který má dnes řešit vláda. Příjmy 6241 obcí, v nichž na 99 % území ČR žije 80 % obyvatel, mají být posíleny přerozdělením 13,5 miliard korun. Z toho necelých pět miliard má být přesměrováno ze čtyř největších měst, která si dosud žijí nad poměry a na úkor ostatních samospráv. Tento přesun je však trnem v oku ODS.

    „Návrh ministerstva financí je pro celou republiku ten nejméně bolestivý. Zavádí rovnější postavení mezi všemi obcemi a městy a snižuje křiklavé rozdíly mezi čtyřmi velkoměsty a zbytkem země na evropsky přijatelnou úroveň,” upozorňuje například člen komise pro přípravu zákona a předseda Sdružení místních samospráv ČR Josef Bartoněk.

    Souhlas obcí a měst s návrhem ministerstva financí je velkým kompromisem. Nyní ale má podporu mezi starosty v celé zemi a napříč politickým spektrem. Starostové již premiérovi odeslali na 1500 dopisů s žádostí o pomoc, vyvěsili po republice přes tisíc vlajek a v podobném počtu v září osobně apelovali na premiéra před Úřadem vlády.

    „Nepřijetí novely RUD z dílny ministerstva financí by mělo v době sílící krize fatální důsledky pro území státu. Čtyři rozmařile hospodařících města budou pokračovat ve svých miliardových Blankách, zatímco zbylých 6241 obcí a měst bude stěží plnit své zákonné povinnosti namísto podpory zaměstnanosti, investic do vzdělávání nebo jen prosté údržby majetku. Pokud vláda svým rozhodnutím zklame, jsme připraveni vyjít do ulic,” varuje předseda Bartoněk.

    Josef Bartoněk, předseda SMS ČR

    Tomáš Chmela, tajemník SMS ČR

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.