Březnové novinky z Asociace českých filmových klubů

  • Asociace českých filmových klubů uvede v březnu do kin v rámci Projektu 100 jeden z nejsmutnějších a nejlepších filmů Akiho Kaurismäkiho Bohémský život (15. března) a psychologické drama Lynne Ramsayové Musíme si promluvit o Kevinovi (23. března). Seminář čínských filmů se uskuteční v hodonínském kině Svět od 9. do 11. 3. 2012.
  • Bohémský život

    Jeden z nejsmutnějších a nejlepších filmů Akiho Kaurismäkiho je uváděn v rámci Projektu 100.

    Natočen je na motivy známého Murgerova románu Ze života pařížské bohémy (podle kterého vznikla i Pucciniho opera Bohéma). Film zachycuje takřka pikareskní putování tří bohémských hrdinů-outsiderů po Paříži a jejích temných zákoutích a zapadlých barech. Spisovatel Marcel, malíř Rodolfo a hudební skladatel Schaunard čelí všeobecnému nepochopení a s hrdostí vlastní jen těm největším umělcům romanticky-rozervaně snášejí své tvůrčí i životní neúspěchy. Kaurismäki opět prezentuje svět skrze hrdiny-loosery, jejichž čistý charakter vyniká v konfrontaci s nezáživně žijícími příslušníky střední třídy.

    Mnozí kritici označují Bohémský život za nejsmutnější a zároveň nejvyspělejší a vizuálně nejdokonalejší film Akiho Kaurismäkiho.

    Slavnostní preméra filmu proběhne 15. března v 19.30 v Městské knihovně v Praze, Mariánské náměstí 1.

  • Musíme si promluvit o Kevinovi

    Psychologické drama Lynne Ramsayové

    Film je adaptací slavného stejnojmenného románu Lionel Shriverové, jehož ústředním tématem je nefunkční vztah mezi matkou a jejím synem s extrémně tragickým vyústěním. V takřka hororově odosobněné atmosféře nám režisérka Lynne Ramsayová prezentuje konflikt mezi nejistou a frustrovanou matkou a jejím velmi inteligentním synem, zákeřně využívajícím její mateřskou lásku ve svůj prospěch. Mrazivost celého filmu spočívá v univerzálnosti a obyčejnosti zobrazených konfliktů – nenávist se zde rodí u rodinného krbu a ty největší hrůzy vznikají přímo z mateřské lásky.

    Snímek, jemuž vévodí strhující herecký výkon Tildy Swintonové (Evropská filmová cena) bude ve slavnostní premiéře uveden v rámci 19. mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofestu.

    V pátek 23. března v 19:30 v Cinestaru Anděl, sál 11

    Nejbližší přehlídky a semináře

  • Seminář čínských filmů v kině Svět v Hodoníně od 9. do 11. 3. 2012

    Přehlídka navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava, se od letošního roku přesune do Hodonína.

    Celkem bude promítnuto 13 celovečerních a jeden dokumentární film ze soudobé čínské produkce. Nejstarším filmem přehlídky bude Žlutá země režiséra Chena Kaigeho a od stejného režiséra budou uvedeny ještě další dva filmy: Sbohem, má konkubíno (1991) a Mei Lanfang (2008).

    Dále bude uveden miniprofil režiséra Zhang Yimoua: Nikdo nesmí chybět (1999), Cesta domů (1999) a Láska hlohového stromu (2010). Z dalších zajímavých filmů budou moci diváci zhlédnout snímek režiséra Fenga Xiaoganga Krutá volba z roku 2010, jehož děj se odehrává ve městě Ťang-šan během ničivého zemětřesení roku 1976. Jeho hlavní hrdinka, matka Li Yuan-ni, je postavena před podobné rozhodování jako hrdinka slavné knihy amerického spisovatele Williama Styrona Sophiina volba. Ve velmi netradiční a herecky náročné roli se na přehlídce představí známý čínský filmový herec a mistr bojových umění Jet Li, a to ve snímku Nebeský oceán režiséra Xiao Lu Xue z roku 2010.

    Součástí semináře bude i doprovodný program, ve kterém vystoupí čínská zpěvačka Feg-yün Song s hudebním triem PUO, přednáška Petra Matouška o kaligrafii a Vít Vojta pohovoří o Principech duchovního světa a symboliky v čínské civilizaci.

    Seznam nejbližších filmových akcí a další informace z dění Asociace českých filmových klubů naleznete na www.acfk.cz.

    Eva Blažková

    Asociace českých filmových klubů

    Letní filmová škola Uherské Hradiště

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.