Festival francouzského filmu v rámci Bonjour Brno 2012

  • Nedílnou součástí festivalu Bonjour Brno je pravidelně jeho filmová sekce nazvaná Festival francouzského filmu, která se každoročně odehrává v kině Art. V roce 2012 ji tvoří celkem deset titulů různých žánrů i rozdílné doby vzniku, za nimiž stojí ve většině případů velká jména světové kinematografie.

    Nejstarší titul přehlídky, film Věčný návrat (L”Éternel retour) natočil již v roce 1943 režisér Jean Delannoy podle scénáře legendárního básníka, spisovatele a filmaře Jeana Cocteaua, který známou středověkou legendu o věčné lásce Tristana a Isoldy přenesl do současnosti. O sedm let později Jean Cocteau (tentokrát již na režijní stoličce) zpracoval ve filmu Orfeus (Orphée) mýtus o Orfeovi a Euridice: příběh je rovněž zasazen do současnosti a dodnes udivuje převratným využitím dostupné techniky. Působivost obou mistrovských děl vynikne v nově digitálně restaurovaných kopiích, v obou vytváří hlavní roli slavný francouzský herec Jean Marais. V Brně budou oba snímky v této podobě uvedeny v obnovené premiéře poprvé, Věčný návrat ve čtvrtek 29. března ve 20.30, Orfeus v pátek 30. března v 18.00.

    V roce 1969 vznikla melancholická komedie o realitě lásky a manželství Velká láska (Le grand amour), kterou natočila další legenda francouzského filmu, režisér a herec Pierre Etaix. Snímek bude uveden v pátek 30. března ve 20.30.

    Hned dvěma tituly je zastoupen další velký filmař, finský režisér (výjimečně točící ve francouzských reáliích) Aki Kaurismäki. Prvním z nich je Bohémský život (La Vie de Bohème) z roku 1992, na který můžete do Artu přijít ve středu 28. března v 18.00. Druhým je o 18 let později natočený snímek Le Havre, který se bude promítat ve čtvrtek 29. března v 18.00.

    Rovněž belgičtí Jean-Pierre a Luc Dardenneové se řadí mezi výrazné autorské osobnosti – jejich poslední opus Kluk na kole (Le Gamin au vélo) získal na loňském Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes Velkou cenu ex aequo. K vidění bude v sobotu 31. března ve 20.30.

    Evropskou filmovou cenou 2010 se může pyšnit známá francouzská herečka Sylvie Testud za hlavní roli ve filmu Jessicy Hausner Lurdy (Lourdes), snímek bude na programu ve středu 28. března ve 20.30.

    Kolekci ceněných a v mnoha případech také oceněných filmů doplňuje francouzsko-kamerunsko-gabonské drama Ticho lesa (La Silence de la forêt) režisérů Basseka Ba Kobhio a Didiera Ouenangare z roku 2003. Tento film uvede kino Art v sobotu 31. března v 18.00.

    Světově proslavený komiks o zvídavém reportérovi Tintinovi belgického autora publikujícího pod pseudonymem Hergé, zdařile převedl do adekvátní filmové podoby slavný americký režisér Steven Spielberg. Na projekci filmu Tintinova dobrodružství (The Advenures of Tintin) v sobotu 31. března v 15.00 bude v 17.00 navazovat přednáška odborníka na komiks a především na Tintina, pana Michala Uhla.

    V předpremiéře bude v neděli 1. dubna v 18.00 uveden film Láska a modřiny (Love and Bruises). Tento nezávislý film o vášni zrozené z náhodného setkání, která přeroste v závislost, natočil čínský režisér Lou Ye, který ve své zemi nesmí natáčet. Předlohou snímku, je autobiografický román autorky Jie Liu-Falin, který byl v Číně zakázán cenzurou. Hlavní mužskou roli ztvárnil Tahar Rahim, který zazářil již ve snímku Prorok.

    Filmy jsou uváděny ve francouzském znění s českými titulky. Film Tintinova dobrodružství bude uveden v českém znění, snímek Ticho lesa ve francouzském znění s francouzskými titulky. Vstupné pro studenty a členy Francouzské aliance je 90 Kč, pro ostatní 100 Kč, vstupenky jsou k zakoupení v pokladně kina Art.

    Kristýna Světlíková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.