Jubilejní 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Jihlava

  • 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava proběhne ve dnech 25.–30. října 2011. Jubilejní MFDF Ji.hlava promítne 229 filmů všech metráží (vybraných z více než 2 500 přihlášených titulů) ze 41 zemí celého světa, z nichž 23 ve světové a pět v mezinárodní premiéře.

    Za dobu své existence se jihlavský festival stal neopomenutelným bodem českého i světového dokumentárního dění, jenž se aktivně podílí na podpoře i distribuci dokumentárních filmů. Největší svátek autorského dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě i letos nabídne pestrou škálu českých i zahraničních snímků a nebudou chybět světové, mezinárodní, středoevropské či české premiéry.

    „Dokumentární filmy jsou nejlepšími “antiviry” společnosti. Jejich povahou je přinášet permanentní zpětnou vazbu a klást otázky, které nevedou k relativizaci. Množství informací nás nemá paralyzovat, ale zostřovat naše vnímání. Na to jsme mysleli při výběru všech filmů pro letošní patnáctý festivalový ročník.”

    Marek Hovorka, ředitel MFDF Ji.hlava

    Vedle projektu Morgana Spurlocka Nejlepší film, jaký kdy byl prodán uvede 15. MFDF Ji.hlava 2011 řadu dalších pozoruhodných snímků.

    Jihlavský festival se letos připojuje k protestům proti odsouzení předního íránského režiséra Džafara Panahího. Festival uvede také dokument Není to film (r. Džafar Panahí, Mojtaba Mirtahmasb), který zachycuje jeden den z Panahího života v domácím vězení. Snímek obsahuje ukázky z připravovaného filmu, kvůli kterému Džafaru Panahímu režim zakázal na dvacet let vykonávat svou profesi.

    V rámci letošní Ji.hlavy se rovněž odehraje zvláštní uvedení snímku Tabloid Errola Morrise, režiséra oceňovaného dokumentu Mlha války. V novém dokumentu předkládá bizarní výpověď někdejší královny krásy, která v sedmdesátých letech unesla a znásilnila objekt své obsedantní lásky – mormonského misionáře, to vše na pozadí titulků z dobového bulváru a komentářů pamětníků.

    Autorem dalšího pozoruhodného projektu je známý režisér hraných i dokumentárních filmů Mike Figgis, který nyní adaptoval taneční performance Ann Van den Broekové. The Co(te)lette Film, to jsou tři ženy a prostor. Intimita, smyslnost, vášeň, tělo, syrovost a ticho.

  • Zvláštní uvedení dvou premiér českých snímků

    Letošní jihlavský festival slavnostně zahájí světová premiéra společného projektu 24 českých dokumentaristů nesoucí název 24. Film zachycuje jeden zářijový den hodinu po hodině, pokaždé pohledem jiného tvůrce.

    Na jubilejní Ji.hlavě bude premiérově uveden také nový film Vladimíra Michálka EM a ON, který bez cenzury a autocenzury zachycuje vyjádření básníka Em Rudenka a hudebníka Xaviera Baumaxy k situaci v severních Čechách.

    Eva Blažková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.