Kabinet nezávislého filmu 2: Témata odlehčená i vážná očima nezávislých filmařů

  • Kabinet nezávislého filmu je unikátní alternativní filmový festival zaměřující se na českou nezávislou filmovou scénu. Již podruhé přináší výběr nejzajímavější počinů začínajících českých filmařů. Projekce bude probíhat v uvolněné atmosféře oblíbeného brněnského klubu Kabinet múz. Kromě projekce snímků svým divákům nabídne také kontakt se samotnými tvůrci, kteří mají jedinečnou možnost své dílo představit veřejnosti a konfrontovat svou práci s bezprostřední reakcí odborného i laického publika. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé hosty, diskuze a pět inspirativních večerů.

    Letošní ročník bude probíhat od 3. 10. 2012 do 31. 10. 2012 pod patronátem herce Jiřího Mádla.

    V Kabinetu nezávislého filmu bude po každé projekci následovat řízená diskuze tvůrců a diváků s odborníky z filmové branže. Jednotlivé večery jsou zaměřeny tematicky. Každý festivalový večer tak nabízí zcela osobitou atmosféru, originální doprovodný program a zajímavé hosty nejen z filmové branže, kteří mají k danému tématu blízko. Setkáte se zde tak s režiséry, herci, producenty, zpěváky a mnoha dalšími zajímavými osobnostmi, které svým pohledem na promítané snímky přispějí do závěrečné diskuze. Mladým tvůrcům projekt poskytuje zejména tvůrčí platformu pro vzájemné setkávání, síťování, propagaci jejich tvorby a navazování kontaktů s odborníky, kteří mohou jejich práci podpořit a významně nasměrovat.

    Festival má za sebou již velice úspěšný první ročník. V loňském roce se projekt setkal s velkým ohlasem nejen u brněnského publika, ale také stran populárních osobností a odborníků spojených se světem filmu a showbyznysu. Hosty festivalu byly například orchestrátor, aranžér a dirigent filmové a scénické hudby Varhan Orchestrovič Bauer, držitel ceny Anděl za animovaný klip Vít Haratek, producent a střihač Adam Dvořák, David Horáček, který 10 let vedl sít multiplexů, hudebníci Vladivojna La Chia a Michal Hrůza a mnoho dalších. Festival navštívilo přibližně 500 diváků. Jedním z cílů projektu je také iniciace další tvorby u mladých nadějných filmařů. Tento cíl se podařilo naplnit již v prvním ročníku, když jeden z účastníků festivalu navázal úspěšnou spolupráci s hudebníky Vladivojnou La Chia a Michalem Hrůzou, z níž vzešlo několik videoklipů. Projekt má ambice expandovat také do dalších českých měst. V tomto roce tak k brněnskému festivalu přibyla také ostravská sekce.

    Během letošního ročníku, každý středeční večer, naleznou v brněnském klubu Kabinet múz příznivci českého nezávislého filmu nejnovější české nezávislé filmy, mladé tvůrce, odborníky, diskuze a tematický doprovodný program. Ústředními tématy letošních festivalových večerů jsou: Pohádka, Dokument, Eko, bio, social a Komedie. Festival bude zahájen 3. 10. večerem věnovaným filmům s pohádkovou tematikou za účasti patrona festivalu Jiřího Mádla. Dále se návštěvníci mohou těšit na významné čestné hosty z nejrůznějších oblastí, jakými jsou režisérka Olga Sommerová, Martin Vandas (producent), Ondřej Kepka (herec a režisér), Vít Klusák (režisér), Jan Gogola (scénárista a dramaturg), Helena Štáchová (scénáristka, režisérka, loutkoherečka a dabérka), Michaela Pavlátová (režisérka, výtvarnice a animátorka), Jan Gregor (adiktolog, podle jeho životního příběhu natočen film Piko o drogách v ČR) a mnoho dalších.

    Program 2012:

    (Kabinet múz od 19:00)

  • Pohádka 3. 10. 2012, Klasické i netradiční pohádkové příběhy pro děti i dospělé. Hrané i animované filmy a možnost vrátit se na chvíli do dětských let, to vše přinese večer plný pohádek.
  • Dokument 10. 10. 2012, Krátkometrážní filmy zachycující objektivem kamery všední i nevšední události kolem nás. Lidské osudy, příběhy a portréty. Filmy, jejichž režisérem je sám život a hlavními hrdiny lidé a události všednodenní reality.
  • Eko, bio, social 17. 10. 2012, Ekologie, životní styl i sociální problémy současné společnosti. Mladí filmaři představí svůj pohled na současnou společnost a její nejpalčivější otázky a problémy.
  • Komedie 24. 10. 2012, V hlavní roli humor. Satira, parodie, fraška, groteska i hořkosladká tragikomedie, to vše se může skrývat pod tímto žánrem.
  • Grande finale 31. 10. 2012, Finálový večer představí to nejlepší z druhého ročníku Kabinetu nezávislého filmu. Dramaturgie večera bude sestavena z divácky nejúspěšnějších snímků.

    Ohlasy na Kabinet nezávislého filmu:

    “Kabinet nezávislého filmu patří k mé osudové akci. Pozvání jsem přijal s nadšením, protože jsem věděl, že se jedná o mladé filmaře. K mému milému překvapení o velmi talentované a schopné filmaře. Festival nezávislého filmu je plný budoucnosti, talentu a nadšení. Netušil jsem, že tento festival mi přinese i pracovní nabídku, která byla mimořádně zajímavá a rozhodně jsem na výsledek pyšný. Takže nezbývá, než poděkovat KNF za vše, co pro mě udělal a budu věřit, že se na další ročník opět dostanu.”

    Ve vší úctě, Jarek Hylebrant (herec, filmy: 7 dní hříchů, Hodinu nevíš,..)

    Petra Jiráňová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.