Kanibalové z Německa odstartují už zítra v pražském kině Lucerna festival Das Filmfest

  • 2 města, 4 kina, 9 dní a 40 celovečerních filmů – tradiční filmový festival Das Filmfest začíná! Slavnostní zahájení v pořadí již deváté přehlídky německy mluvené kinematografie zavede diváky do překvapivě cynického světa nadnárodních korporací a poradenských společností.
  • Festival DAS FILMFEST obsadí až do neděle 19. října nejen dva sály pražské Lucerny, ale i Kino Atlas. Poté se přesune do Brna. Kina Scala a Art budou výběr toho nejlepšího z filmové produkce Německa, Rakouska a Švýcarska hostit od pondělí 20. do čtvrtka 23. října.

    Divácky úspěšný i kritikou ceněný snímek Čas kanibalů na půdorysu odvráceného života „bílých límečků“ nabídne širokou plejádu emocí: od černého humoru, přes závrať z lidské zvrácenosti až po nečekanou zápletku. Snímek ve středu 15. října ve velkém sále kina Lucerna osobně uvede autor scénáře Stefan Weigl.

    Hned ve středu odstartuje také jedna z nejsledovanějších sekcí letošního festivalu RETROSPEKTIVA: HANEKE představující průřez tvorbou uznávaného oscarového režiséra. Velký zájem filmových fanoušků dokládá i skutečnost, že polovina projekcí Hanekeho snímků je již vyprodaná a na tu druhou zbývají poslední lístky.

    Vstupenky na festivalové snímky jsou v prodeji ve festivalových kinech v ceně 100 Kč. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků je opatřena i anglickými titulky. Součástí festivalu jsou již tradičně oblíbená dopolední promítání pro školy.

    Dalším z očekávaných filmových vrcholů úvodního dne je švýcarsko-rakouské historické drama Akta Grüninger natočené podle skutečných událostí, jež se odehrály na počátku 2. světové války. První festivalový den nabídne vedle ceněného dramatu i další pohled do světa vysokých financí, tentokrát formou zpovědi bývalého investičního bankéře v dokumentu Master of the Universe. Zejména mladšímu publiku je pak určena komedie Fakjů pane učiteli a humor nechybí ani nebývale upřímnému a přímočarému portrétu dospívající dívky, která objevuje sama sebe, s názvem Vlhká místa.

    Čtvrtek nabídne hned několik filmových perel ze sekce DIE DOKU. Právě k takovým patří například doku-experiment Moskevské procesy, který poprvé přináší reálný pohled na to, co se odehrávalo za zavřenými dveřmi během celosvětově medializovaných soudních procesů s Pussy Riot a dalšími ruskými umělci a aktivisty. Autor kritického dokumentu Abeceda – Strach nebo láska se pro změnu zaměřuje na současné vzdělávací systémy a to, jak v dnešních generacích dětí ubíjejí kreativitu a samostatné myšlení.

    Za pozornost stojí také velice působivý film plný síly a naděje o malém chlapci, který za války utekl z varšavského ghetta a o jeho strastiplné cestě Bež, chlapče, běž. Odlehčení pak nabídne tragikomedie o zamotaných rodinných vztazích Rodinná horečka nebo film Dessau Dancers ukazující s humorem, jak se v 80. letech tančilo ve východním Německu break dance. Ani ve čtvrtek nebude chybět festivalový host. Švýcarský režisér a scenárista Men Lareida představí svůj filmový debut Viktoria – o důstojnosti a chamtivosti.

    Začátek víkendu pak bude ve znamení krátkých filmů a sekce 300’ SHORTS, která uvede hned tři bloky výběru z aktuální krátkometrážní produkce. Na své si přijdou i děti, pro které je přichystaná rodinná komedie Sputnik ukazující, jak parta malých dětí může změnit německou historii. Večer pak přijdou na řadu hned dva z divácky nejočekávanějších snímků programu – cenami ověnčené drama Křížová cesta a horor Dobrou, mámo, který osobně uvede představitelka hlavní role Susanne Wuest. Za pozornost stojí také strhující drama Trhliny v betonu Hanekeho žáka Umuta Dağa, jehož působivé spojení ponurého filmu z ghetta a melancholické sociální balady si již odneslo řadu ocenění.

  • Organizátoři: Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze, Švýcarské velvyslanectví v České republice
  • Festival podpořili: Česko-německý fond budoucnosti, FFF Bayern, Präsenz Schweiz, German Films, Mitteldeutsche Medienförderung, Deutsche Bahn, Österreich Institut Brno.
  • Mediální partneři: Cinepur, České noviny, Radio 1, Radio Wave, Radio Petrov, Literární noviny, Respekt, Protišedi.cz, Nový prostor, Citybee, Kult, ČSFD, Prager Zeitung, Dopravní podniky hl.m. Praha.

    Lucie Čunderliková

    Foto: Michael Haneke

    Grüninger (SRF); Nikkol Rot

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.