NIKDY NEBYLO LÍP

Ve dnech 6. – 8. listopadu se v obou sálech brněnského kina Art
uskuteční ozvěny mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2006, který skončil minulou neděli 29. října. Akci ve spolupráci s organizátory jihlavského festivalu pořádá občanské sdružení Studio FK
a během tří dnů bude uvedeno celkem osm titulů.Hlavním diváckým tahákem celé přehlídky je jednoznačně brněnská premiéra dokumentu
Lindy Jablonské KUPŘEDU LEVÁ, KUPŘEDU PRAVÁ
, který na právě skončeném jihlavském festivalu získal Cenu diváků. Ve svém dokumentu Jablonská po dobu jednoho roku sledovala mladé lidi, kteří se aktivně hlásí k pravicové resp. levicové ideologii. Hrdiny filmu, jehož značná část byla natáčena v Brně, jsou tak příslušníci organizací Mladých konzervativců a Komunistického svazu mládeže. Mnozí z nich pocházejí právě z brněnské metropole.

V pondělí 6. 11. ve 21.00 budou tímto dokumentem za účasti režisérky a kameramana filmu Davida Cysaře zahájeny brněnské ozvěny jihlavského festivalu. Projekci snímku budou přítomni také samotní filmoví protagonisté zprava i zleva.

Po skončení dokumentu bude následovat ostrá debata – jak mezi oběma tábory „modrých“ a „červených“, tak i mezi protagonisty a diváky v sále. Premiéra vzájemné konfrontace na debatě v Jihlavě (26. 10.) ukázala, jak nesmiřitelné jsou rozdíly mezi oběma angažovanými skupinami.

Očekává se tedy opět horká beseda, vyostřená navíc „domácím“ zázemím obou družstev a aktuální zprávou o zrušení Komunistického svazu mládeže.


OZVĚNY JIHLAVY, KINO ART, 6. – 8. 11. 2006

Program festivalových ozvěn v kině Art je sestaven jako výběrový profil z jubilejního 10. ročníku MFDF Jihlava 2006 a je ideální příležitostí (nejen) pro fanoušky dokumentu, kteří se nedostali na konci října do Jihlavy. Zvolání „Nikdy nebylo líp“ je sloganem posledního ročníku, který si festival vypůjčil z názvu díla sarajevské rodačky Ivany Miloševičové – i tento dokument uvádíme v rámci brněnských ozvěn (úterý 7. 11., 18.00, Malý sál).

Za zvýšenou pozornost stojí zejména dva zahraniční tituly ve Velkém sále:

7. 11. – POSLEDNÍ VEČEŘE (LAST SUPPER), Švédsko 2005, CZ titulky

Dokument švédského režisérského dua Matse Bigerta a Larse Bergströma je typem filmu, který po sobě zanechává hořkou příchuť a zježené chlupy po těle. Seriózní uvažování o instituci trestu smrti a významu posledního jídla pro odsouzence spojili tvůrci s provokativní obrazovou koláží a svérázným cynickým humorem. Dokumentaristé požádali bývalého vězeňského kuchaře, aby zrekonstruoval přípravu jedné z posledních večeří před popravou. Do formátu televizního pořadu o vaření se tak propašoval i obraz štavnatého kusu masa ve tvaru USA, naporcovaného přesně podle hranic jednotlivých států.

8. 11. – JOHN & JANE, Indie 2005, CZ titulky

Parametry filmu pro velké plátno má dokument John & Jane indického režiséra Ashima Ahluwalia. Ten natáčel v prostředí mladých Indů z Bombaje, kteří v noci vyřizují telefonické objednávky amerických zákazníků na zboží z TV reklamy; někteří z nich se už cítí být Američany.

Kompletní program ozvěn včetně textů k jednotlivým filmům je dostupný na www.kinoartbrno.cz

DVD projekce zahraničních filmů ve Velkém sále budou s českými titulky, v Malém sále pak s anglickými titulky.

Pár fotek z festivalového dění: Daniela Matějková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.