Novinky z příprav Letní filmové školy Uherské Hradiště

  • V současné době již probíhají přípravy Letní filmové školy Uherské Hradiště, která se v tomto roce bude konat 21.–28. července. Již teď se lze akreditovat.

  • Program LFŠ 2012

    Témata LFŠ 2012 zahrnují aktuální výročí (Oberhausenský manifest), připomínají blízké, ale málo probádané kinematografie (Maďarsko), seznamují diváky s fascinujícími talenty světového filmu (Benedek Fliegauf, Vimukthi Jayasundara), či splácejí dluh v podobě zásadních retrospektiv (David Lean, Harold Lloyd).

  • Fokus: Maďarsko

    Každoroční sekce Fokus zaměřená na dějiny jedné národní kinematografie bude letos věnována historii maďarského filmu. Výběr Maďarska pro tuto sekci představuje vyvrcholení soustavného mapování (především současného) maďarského filmu na předchozích Letních filmových školách (retrospektivy Pétera Bacsóa, György Pálfiho či Bély Tarra). Fokus: Maďarsko doplní předchozí aktivity důrazem na klasické maďarské filmy a také představením tří výjimečných maďarských tvůrců tří generací: Istvána Szabóa, Marcella Jankovicse a Benedeka Fliegaufa.

  • Inventura
  • Retrospektiva Davida Leana

    Filmová kariéra jednoho z největších vypravěčů stříbrného plátna, ozdobená dvojicí Oscarů za režii, je sice nejčastěji spojována s rozmáchlými epickými velkofilmy typu Lawrence z Arábie, ovšem ty představují až závěrečnou fázi jeho bohaté a velmi různorodé filmografie. Retrospektiva na Letní filmové škole představí jak Leanovy začátky, spojené se jménem dramatika Noela Cowarda, tak jeho dickensovské adaptace a konečně i všechny výpravné filmové fresky – a to většinou v restaurované digitální podobě.

  • Oberhausenský manifest

    Padesátileté výročí Oberhausenského manifestu (podepsán 28. 2. 1962) je důvodem vrátit se k tomuto klíčovému dokumentu poválečného vývoje německého filmu a představit tvorbu jeho signatářů. Sekce se v duchu tehdejší výzvy bude skládat pouze z krátkých filmů – v sedmi blocích se představí tehdejší tvorba téměř všech 26 podepsaných režisérů. Většina filmů bude v České republice uvedena vůbec poprvé, výběr je kurátorsky připraven dlouhodobým spolupracovníkem LFŠ a významným světovým filmovým publicistou Olafem Möllerem.

  • Půlnoční delikatesy (blaxploitation filmy)

    Jedinečné vzepětí tohoto exploatačního subžánru na počátku 70. let minulého století přineslo revoluci ve filmech točených černošskými tvůrci pro černošské publikum. V nízkorozpočtových žánrových filmech se setkáváme s drsnými černošskými detektivy, lascivními sexbombami, soulovými soundtracky a afro účesy. Kolekce snímků na Letní filmové škole představí nejen základní pilíře tohoto subžánru (Sweet Sweetback s Baadasssss Song, Foxy Brown), ale také obskurní projevy dobové touhy „přemalovat svět na černo“ (černošská verze slavného horroru s názvem Blacula).

  • Film a živá hudba

    Stejně jako každý rok Letní filmová škola představí kolekci němých filmů, jejichž projekci bude doprovázet živá hudba. Těžistěm této kolekce bude letos tvorba legendárního amerického komika Harolda Lloyda, a to od prvních krátkých grotesek, v nichž se formoval jeho typický styl, až po klasické snímky jako O patro výš. Díle uvedeme restaurovanou verzi Cesty na Měsíc Georgese Méliése, již doplní dokument Serge Broomberga a Erica Langea Neobyčejná cesta, věnovaný restaurování tohoto snímku.

  • Hosté
  • István Szabó (*1938)

    Legenda maďarské kinematografie, režisér, který je umělecky činný již šest dekád a v letošním roce přichází s novým filmem Dveře (The Door, česká premiéra na LFŠ).

  • Benedek Fliegauf (*1974)

    Zlaté dítě krizí zmítaného současného maďarského filmu, jeden z nejnadanějších a nejnadějnějších tvůrců mladé evropské generace.

  • Marcell Jankovics (*1941)

    Nejznámější maďarský autor animovaných filmů získal za svoji tvorbu nominaci na Oscara (krátký film Sisyfos) i Zlatou palmu z festivalu v Cannes (krátký film Hádka).

  • Suzanne Lloydová (*1952)

    Kolekci filmů Harolda Lloyda přijede do Uherského Hradiště představit jeho vnučka Suzanne, což je osobnost nad jiné povolaná, protože ji legendární komik nejen vychoval, ale učinil ji i „správkyní“ svého odkazu.

  • Doprovodný program

    Bohatý doprovodný program představí samostatná koncertní stage, tentokrát v prostorách kina Mír. V rámci LFŠ Music Stage 2012 vystoupí přední jména domácí hudebně alternativní scény Iva Bittová, Lenka Dusilová, Načeva, Midi lidi, Traband, Floex, DVA a Bratři Orffové.

  • Akreditace

    Při akreditaci do 31. 5. 2011 můžete ušetřit až 400,- Kč. Akreditujte se již dnes za 1 000,- Kč na celou dobu LFŠ a ušetříte!

    Eva Blažková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.