Archiv VFU Brno zve na Den otevřených dveří

  • „Dnes už to studium není, co to bývalo,“ takovou větu často slýcháme od pamětníků různého věku. Často tak narážejí na to, že dnes jim řada věcí připadá odlišná, než tomu bylo dříve. A právě porovnat si vlastní zkušenosti ze studia s tím, jak se studovalo v období od vzniku první republiky až po období okupace, mohou zájemci přijít do Archivu Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Ten pořádá ve středu 19. 6. Den otevřených dveří, který se konkrétně zaměří na veterinární vzdělávání. Dveře archivu se otevřou ve 13 hodin.

    Den otevřených dveří bude zaměřen na to, jak se studovalo kdysi a jak se studuje dnes.

    „Zaměříme se na studium. Připravíme indexy z doby 1. republiky, evidenční knihy zkoušek či zápisy o rigorózních řízeních. Návštěvníci si pak budou moci srovnat, jak se studovalo v první polovině 20. století a s vlastními zkušenostmi ze studia na vysoké škole. Také bychom chtěli vystavit například plány budov a obrazový materiál z tohoto období,“ říká Mgr. Eva Zatloukalová, vedoucí Archivu VFU Brno. Návštěvníci se také dozvědí o historii archivu nebo o fondech, o které VFU Brno pečuje. Uvidí staré podací protokoly, dochované studijní indexy, sylaby předmětů, které se studovaly v době vzniku Československa.

    Archiv Veterinární a farmaceutické univerzity pečuje o ojedinělý fond. Je jediný v republice v oblasti veterinární medicíny a veterinárního vzdělávání. I proto letos v květnu získal akreditaci pro výkon působnosti specializovaného archivu. Zařadil se tak mezi instituce, jako třeba Archiv Národní knihovny, Archiv Národního muzea nebo Národní filmový archiv. „Moravský zemský archiv se nás dotázal už v roce 2006, zdali budeme chtít archiv akreditovat. Požadavky pro akreditaci archivu jsme proto zapracovali do projektu Studijního a informačního centra, kam jsme jej měli v plánu přesunout,“ přibližuje Eva Zatloukalová. Dnes právě archiv sídlí v moderní budově Studijního a informačního centra v areálu Veterinární a farmaceutické univerzity na Palackého třídě. Samotná budova získala ocenění Stavba Jihomoravského kraje 2012.

    Nejstarší částí fondu Archivu VFU Brno jsou zápisy z jednání profesorského sboru od založení školy (1918) až po začátek Protektorátu, ale i toto období je zdokumentováno. Významné jsou také písemnosti z období těsně před ztrátou samostatnosti Vysoké školy veterinární v roce 1952, kdy se tehdy tato monofakultní vysoká škola stala pouhou veterinární fakultou Vysoké školy zemědělské. „Nejvíce si cením osobních fondů profesorů, někteří si vedli velmi podrobné osobní deníky, které jsou opravdu vzácné. Tam se člověk dozví podrobnosti z všedního života a zjistí, že v mnoha ohledech jsou dnes lidé stejní, jako byli před sto lety. Velkou hodnotu mají i dochované portréty, sbírky medailí či plány budov z dvacátých let,“ vyjmenovává vzácné předměty vedoucí archivu.

    Specializované archivy hrají důležitou roli vedle tzv. státních archivů. Z nich vynikají například archivy některých univerzit, jako třeba Archiv Univerzity Karlovy či právě Archiv Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Vedle univerzit se tak Archiv VFU Brno zařadil svým postavením k institucím, jako například Archiv Národní galerie, ale i Archiv České televize, Českého rozhlasu, dále to je Archiv Akademie věd ČR či Archiv Kanceláře prezidenta republiky.

    Petr Chmelař

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.