Brněnští ekonomové hledají novou cestu ekonomického růstu v Evropě

  • Ekonomové z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně (PEF MENDELU) dosáhli významného úspěchu v soutěži o účast na projektu celoevropského významu. Jako jediní v České republice byli vybráni pro realizaci unikátního projektu s názvem Welfare, Wealth and Work for Europe. Cílem projektu je hledat novou cestu k ekonomickému růstu v Evropě. Jedná se o historicky nejrozsáhlejší výzkumný projekt v oblasti sociálních a humanitních věd podpořený z prostředků Evropské unie.

    Akademičtí ekonomové a výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně dosáhli významného úspěchu v soutěži o účast na projektu celoevropského významu. Unikátní projekt s názvem Welfare, Wealth and Work for Europe, na jehož řešení se brněnští ekonomové podílí od letošního roku, si klade za cíl nalézt novou cestu k ekonomickému růstu Evropy, jenž bude respektovat požadavky dlouhodobé udržitelnosti, ekologické šetrnosti a sociálního smíru.

    Výzkumný projekt řešený v rámci 7. rámcového programu a spolufinancovaný Evropskou unií představuje dosud nejrozsáhlejší projekt z hlediska jednorázově přidělených financí i rozsahu řešitelského konsorcia v oblasti sociálních a humanitních věd v Evropské unii. Díky dosavadní úspěšné spolupráci s hlavním garantem projektu, kterým je rakouský národní ústav pro ekonomický výzkum – WIFO Vienna, byli brněnští ekonomové z Mendelovy univerzity přijati za řádného partnera v konsorciu řešitelů sestávajícího 33 špičkových evropských výzkumných institucí a univerzit. Jedná se také o jediného zástupce České republiky v tomto konsorciu řešitelů. V rámci projektu se ekonomové z Mendelovy univerzity zaměřují roli a význam zemí střední a východní Evropy v procesu evropské integrace a na problémy spojené s rozšiřováním Evropské unie a eurozóny.

    „Účast na řešení projektu je pro nás oceněním za dosavadní výsledky ve výzkumné činnosti a dlouhodobou spolupráci s ostatními evropskými institucemi, které se účastní projektu. Zároveň se jedná o závazek odvedení kvalitní práce s výsledky, které přispějí k dosažení hlavního cíle projektu, kterým je navržení strategie nastartování udržitelného ekonomického růstu v Evropě,“ řekl Petr Rozmahel, vedoucí řešitelského kolektivu Mendelovy univerzity v Brně.

    Jiří Urbánek

    Foto: archiv Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně: Karl Aiginger / Petr Rozmahel

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.