Texasané hrají v Brně Janáčka

  • Pozoruhodný projekt Texas vyvrcholí v pátek 30. 11. na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, kam už počátkem týdne dorazilo jedenáct studentů a dva pedagogové z americké University of North Texas. Mladí hudebníci nastudují se svými brněnskými protějšky zajímavý program z děl Leoše Janáčka. Na projektu umělecky spolupracuje i někdejší děkan fakulty Vít Spilka, pod jehož taktovkou zúčastnění nastudují Janáčkova slavná díla Zápisník zmizelého, Concertino a 1. smyčcový kvartet. Umělecké snažení česko-amerického projektu posléze vyvrcholí pátečním koncertem v aule Hudební fakulty JAMU v 19.30 hodin. Vstup na tento zajímavý koncertní večer je volný.

    Program nabídne řadu zajímavých čísel ale i interpretů. Sólo v Concertinu odehraje český pianista Jiří Levíček, který studuje právě na University of North Texas. Zápisník zmizelého bude zase uvedený v instrumentaci pro komorní orchestr od Miloše Štědroně. Tato známá skladba je totiž v originále určena pouze pro klavír a sólové pěvecké hlasy. V tomto případě ale v pátek zazní právě Štědroňova úprava pro komorní jedenáctičlenný orchestr. Zápisník zmizelého bude navrch provedený scénicky. Režijní koncepci převzala pedagožka a divadelní režisérka Paula Homer, která do Brna přijela spolu se svým kolegou Thomasem Sovikem. Američtí studenti se v Brně zdrží týden, vedle zkoušek je čeká cestování po České republice.

    Celý projekt Texas je reciproční. Do USA pak pojedou hudebníci z České republiky v únoru 2013, kde budou na hudebním festivalu prezentovat českou hudbu 20. a 21. století. Za Hudební fakultu JAMU americké straně návštěvu oplatí rektor akademie Ivo Medek a docent Vít Spilka. Jako umělecké těleso bude fakultu reprezentovat Isha Trio, které je složeno ze studentek a absolventek brněnské hudební fakulty.

    Tento projekt je realizován za finanční podpory Jihomoravského kraje, Státního fondu kultury ČR, Nadace Leoše Janáčka a Ministerstva kultury ČR.

    Luboš Mareček

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.