Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně zná vítěze

  • Jubilejní dvacátý ročník Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně dnes večer v 18 hodin vyvrcholí v Besedním domě koncertem laureátů a rozdáním ocenění. Dvouoborového klání pořádaného Hudební fakultou Janáčkovy akademie múzických umění v Brně se letos zúčastnilo 140 soutěžících ze čtyřiceti zemí celého světa.

    V oboru klarinet vyhrál první cenu Martin Adámek ze Slovenska, flétny pak ovládla Anežka Vargová, která je studentkou HF JAMU Brno. Další místa obsadili účastníci z Maďarska, Francie a České republiky.

    Laureáti si v každém oboru odnesou za první místo částku sto tisíc korun, další dvě umístnění jsou spojena se sumou sedmdesát a čtyřicet tisíc korun. O výsledcích rozhodovaly dvě mezinárodně obsazené poroty.

    „Těší mě vysoká mezinárodní účast a skvělá interpretační úroveň výkonů. Jsem moc rád, že v tak obrovské konkurenci uspěli i naši studenti,“ sdělil prezident festivalu Jindřich Petráš.

  • V historii soutěže se letos vůbec poprvé v Brně utkaly flétny a klarinety.

    Na všechna soutěžní kola měla veřejnost volný vstup, stejně tomu bude i dnešní večer, kdy se uskuteční koncert vítězů ve spolupráci s Komorním orchestrem Ensemble Opera Diversa s dirigentem Vítem Spilkou. Do Brna se sjeli soutěžící doslova z celého světa a reprezentovali namnoze vzdálené státy jako jsou kupříkladu Austrálie, Columbie, Mexiko, Brazílie, Ekvádor, Chile, Rusko, Kazachstán, USA, Jižní Korea, Čína, Taiwan, Japonsko, Izrael, ale také bezmála všechny evropské země. A je velmi potěšitelným faktem, že stejně jako vloni má pořádající Hudební fakulta JAMU mezi oceněným dva laureáty.

    Vedle soutěže při festivalu Pražské jaro se jedná o další nejvýznamnější akci svého druhu v tuzemsku. Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně je multioborová a v cyklu pěti let se v ní vystřídá celkem deset hráčských oborů. Příští rok se v Brně utkají obory housle a smyčcové kvarteto, ještě rok později lesní roh a tuba.

    Luboš Mareček, specialista pro vnější vztahy

    Foto: flétnistka Anežka Vargové (autorkou snímku je Regina Böhmová)

    klarinetista Martin Adámek

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.