Učit se operovat plazy jezdí do Česka i z exotických zemí

  • Základy manipulace s exoty, odebírání krevních vzorků a jejich analýzu, posuzování rentgenových snímků a výsledků parazitologických vyšetření, ale také anesteziologické a chirurgické techniky či techniky diagnostické endoskopie, to vše se v létě naučí na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno studenti nejen z různých koutů Evropy, ale také z exotických zemí, jako je například Singapur. VFU letos pořádá dvanáctý ročník úspěšné mezinárodní Letní školy exotické medicíny a chirurgie.

    Týdenní kurz exotické medicíny a chirurgie představuje v evropském měřítku unikátní záležitost. Podobné kurzy sice pořádají i další evropské univerzity, ale zaměřují se na jiná zvířata. Na VFU se naučí rozpoznávat pohlaví papoušků, jak zašít tržnou ránu u leguána i jak spravit želvě prolomený krunýř. „Dnes je oblíbený wildlife, takže exotické kurzy se soustředí třeba na kočkovité šelmy a medvědy. Co se týče malých zvířat, tzn. papoušek, činčila, želva, leguán atd., těmi se mimo naší letní školy zabývá pouze na úrovni mezinárodních konferencí, které jsou ale už opravdu specializované,“ vysvětluje situaci profesor Zdeněk Knotek, přednosta Kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců. Škola se tradičně těší velkému zájmu z řad českých i zahraničních studentů. Pětidenní kurz odstartuje v pondělí 7. července.

    Mezinárodní kurz na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně pořádají už po dvanácté a mezi studenty a pedagogy – ačkoli jsou prázdniny – je o něj velký zájem. Studenty čeká každý den perný program. Dopoledne jsou věnována teorii. Odpoledne pak následuje praktická výuka. “Postupujeme od nejjednodušších ošetření až ke složitějším chirurgickým zákrokům. Účastníci se naučí manipulaci s exotickými zvířaty, správnému odběru biologického materiálu, jako je např. krev, vyzkouší si v praxi základy anestézie a chirurgie exotických pacientů i základní endoskopická vyšetření,” přibližuje profesor Zdeněk Knotek.

    O kurz je velký zájem nejen mezi zahraničními studenty, kurzu se pravidelně účastní i zahraniční veterinární lékaři. Pro ty letní škola představuje jedinečnou příležitost jak získat zkušenosti ve veterinární péči o exotické ptáky, plazy a drobné savce. „Účastníci získají během pěti dnů cenné dovednosti, které mohou využít a rozvinout například v soukromé praxi. Absolventi kurzu často u exotické medicíny zůstávají,” popisuje situaci profesor Zdeněk Knotek.

    Dvacítka studentů z různých koutů světa přijde v pondělí po deváté hodině ranní do přednáškového sálu VFU Brno. Čekat na ně bude úvodní přednáška věnovaná základním informacím, které v tomto týdnu využijí. Po teoretické části mají studenti pauzu a v jednu hodinu začne část praktická, na kterou se studenti rozdělí do tří skupin. Právě praktická část je to, co se účastníkům líbí nejvíc. „První den se se studenty věnujeme základům. Na stanovišti s plazy pracují se želvami nádhernými, korálovkou, chameleonem a leguánem. Seznámíme je se všemi zvířaty a vysvětlíme jim, jak s plazy správně manipulovat, určit jejich pohlaví, odebrat jim krev a podat léky. Na dalších stanovištích probíhá výuka na drobných savcích a exotickém ptactvu,“ vysvětluje profesor Knotek.

    Řada lidí, co letní školu navštěvuje, drží želvu nebo hada poprvé v ruce. Studenti VFU Brno na to mají během semestru mnohem více času. Podle vyučujících není jednoduché letní školu připravit, když vyučují lidi z různých koutů světa. Z každé školy jezdí jinak připravení. A právě tomu přizpůsobují program školy.

    Letní škola umožňuje studentům v krátkém čase získat množství teoretických znalostí o exotických zvířatech a vyzkoušet si nové technologie, včetně použití endoskopie, kterou dnes veterinární chirurgové ve své praxi používají. „Ten hlavní přínos spočívá v tom, že vyučující jsou v evropském měřítku opravdoví odborníci. Proto sem za námi taky jezdí tolik lidí. Samozřejmě že nám asistují studenti DSP, ale školení samotné musí vést specialisti, protože k nám často váží cestu přes půlku světa už vystudovaní veterinární lékaři, často také postgraduální studenti,“ říká profesor Knotek. O tu letošní projevili dokonce zájem veterináři z asijského Singapuru.

    Kurzu se v jeho dosavadní historii zúčastnilo na 300 veterinářů a studentů z celého světa. Protože jde ale také o výuku praktickou a účastníci se se podívají i na sál, poptávka po kurzu převyšuje kapacitu kliniky a kurz bývá dlouho dopředu plně obsazen.

    Profesor Knotek stál u zrodu již jedenáctileté tradice společně s profesorem Michaelem Hessem, jenž je jeho partnerem na vídeňské veterinární univerzitě. Výuka veterinární medicíny u exotických plazů, ptáků a drobných savců však není v Evropě samozřejmostí. „Myšlenka vznikla na základě mých osobních zkušeností s výukou problematiky exotické medicíny u nás i v zahraničí. V České republice se výuce chorob plazů, ptáků a drobných savců věnujeme systematicky již od začátku devadesátých let minulého století. S profesorem Hessem jsme se proto rozhodli umožnit praktickou formu výuky i studentům a mladým veterinárním lékařům z dalších států Evropy,“ objasňuje situaci profesor Knotek.

    Petr Chmelař

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.