Studenti vyvinuli aplikaci na určování rostlin, stačí je jen vyfotit

  • Student Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně (PEF) spolu s kolegy z brněnské univerzity vyvinul aplikaci FlowerChecker, pomocí které lze jednoduše zjistit název rostliny. Stačí poslat několik fotografií a na displeji se zobrazí její název. Aplikace pro chytré telefony je výsledkem několikaměsíční spolupráce tří doktorských studentů.

    Nejedná se však o výjimečně pokročilou umělou inteligenci. Obrázky jsou ihned po vyfocení předány přes internet mezinárodnímu týmu odborníků, který je schopen z viditelných znaků a lokalizace název rostliny určit. Na odpověď je zatím většinou nutné čekat pár hodin, než se tým botaniků shodne nad určením rostliny. Samotná odpověď pak může mít různou kvalitu. Někdy se podaří určit i poddruh nebo varietu, jindy pouze rod. Aplikace u odpovědi navíc zobrazujeme míru jistoty. Toto všechno se uživatel dozví ještě předtím, než se rozhodne zaplatit za finální odpověď. Navíc je možné identifikaci rostliny upřesnit díky možnosti komunikovat přímo s uživatelem.

    „Metody strojového učení si s touto úlohou dosud nedokáží poradit, proto jsme se rozhodli zapojit tým lidí. Pokročilé algoritmy se časem naučí kytky poznávat, budou však potřebovat obrovskou databázi ukázkových příkladů – a tu přesně dáváme dohromady,“ uvedl Ondřej Veselý, student doktorského oboru Systémové inženýrství a informatika na PEF.

    Uživatel má možnost si aplikaci vyzkoušet zdarma, další využití jej pak stojí dvacet korun. Pokud se botanikům rostlinu určit nepodaří, neplatí nic. Zatím se podařilo týmu určit více než 90 % zaslaných rostlin.

    Autoři chtějí dál aplikaci vyvíjet a zároveň dát příležitost šikovným programátorům a připravují pro ně soutěž, kde si budou moci nad daty z aplikace otestovat své algoritmy. Více informací najdou zájemci na stránkách plantrecognition.org.

    Mezi mobilními aplikacemi zaměřenými na určování rostlin se jedná téměř o unikát. To také dokládá vzrůstající popularita aplikace. Největší zájem o aplikaci projevili uživatelé ze Spojených států. Aplikace tak řeší za den stovky případů. Vývojový tým se díky pozitivní odezvě chystá přihlásit do soutěže Nápad roku.

    Jiří Urbánek

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.