VFU proškolí světové veterinární specialisty

  • Ve čtvrtek 13. 9. se do Brna sjeli veterinární lékaři z řady evropských zemí. Veterinární a farmaceutická univerzita zde totiž pořádá mezinárodní kurz exotické medicíny, který je určen světovým veterinárním odborníkům. Vyučovat je budou specialisté z VFU, kteří předvedou moderní postupy při léčbě exotických domácích mazlíčků. O specializovaný kurz mají zájem odborníci nejen z Evropy, ale také ze Spojených arabských emirátů či Jižní Koreji.

    Kurz exotické medicíny pořádá Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců VFU Brno. Jedná se o intenzivní třídenní program zaměřený na moderní postupy a techniky veterinární medicíny a chirurgie. Kurz je určený pro veterinární lékaře z celého světa, kteří se chtějí specializovat na medicínu a chirurgii exotických zvířat v zájmových chovech (ptáci, plazi a drobní savci). Důraz bude kladen na nové metody a přístupy exotické medicíny při ošetřování exotických zvířat. Kurz není určen žádným nováčkům, jde o vzdělávání pokročilých veterinárních lékařů. „Jedná se o velice prestižní záležitost, tohle už je vysoká úroveň veterinární medicíny exotických zvířat,“ hodnotí kurz prof. Zdeněk Knotek, přednosta Kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců. Kurz exotické medicíny se pořádá pod záštitou ESAVS (European School for Advanced Veterinary Studies), která sídlí v Lucembursku.

    Vzdělávací program je rozdělen do tří dnů intenzivní výuky. „Věnovat se budeme především zobrazovacím metodám, tedy ultrazvuku a rentgenu. Pro zobrazení tvrdých i měkkých tkání použijeme ptačí, savčí a plazí model,“ popisuje náplň kurzu prof. Knotek. Výuka začne v ranních hodinách. Odstartuje teoretickými přednáškami a prezentacemi, odpolední výuka se zaměří na trénink praktických dovedností. Celý kurz se odehraje pod dohledem specialistů VFU, kteří patří mezi evropskou špičku v oboru exotické medicíny. „Je to jediný kurz pod záštitou ESAVS, který se pořádá nejen v České republice, ale v celé východní Evropě,“ říká prof. Knotek. Moderní forma intenzivního vzdělávacího programu zahrnuje všechny důležité metody používané v praxi, diagnostiku i léčbu exotických zvířat. Program nabídne i kurz v oblasti moderní endoskopie a představí nejnovější pokroky v invazivní chirurgii. Kurz přilákal 17 osob z různých koutů světa. Zástupce evropských zemí jako Švédsko, Francie, Belgie či Švýcarsko doplní zájemci z Jižní Koreji a Spojených arabských emirátů.

    ESAVS nabízí studijní programy v různých veterinárních disciplínách. Tyto programy jsou určeny pro veterinární lékaře a členy akademické obce z celého světa. „Možnost pořádat kurz veterinární medicíny dokazuje vysokou úroveň vědy veterinárních univerzit v celé Evropě,“ doplňuje prof. Knotek. VFU se tak společně s univerzitami z Lucemburska, Švédska, Německa a Švýcarska zařazuje mezi evropskou špičku. VFU pořádá školu exotické medicíny již pátým rokem.

    Petr Chmelař, tiskový mluvčí

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.