Festival SKAMASI k Mezinárodnímu dni uprchlíků v Brně

  • Od roku 2001 je 20. červen připomínán jako Mezinárodní den uprchlíků. Festival SKAMASI, který se v rámci tohoto dne odehraje na nádvoří Domu pánů z Kunštátu a v kavárně Trojka, chce přiblížit pohled na tematiku uprchlictví a život uprchlíků a uprchlic v České republice, vytvořit prostor pro setkání, ale také upozornit na to, že osud uprchlíka může potkat kohokoli z nás. Akci pořádá NESEHNUTÍ, společně s Organizací pro pomoc uprchlíkům a Katedrou sociální pedagogiky Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity.

    V deset hodin dopoledne odstartuje v kavárně Trojka a na nádvoří Domu pánů z Kunštátu jednodenní festival s názvem SKAMASI, který je uspořádán při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků. Celá akce má za cíl připomenout, že každoročně přichází do České republiky stovky lidí, kteří zde hledají útočiště před nebezpečími, kterým nedobrovolně čelili v zemích původu. Zároveň upozorňuje na postoj českého státu vůči žadatelům a žadatelkám o mezinárodní ochranu, tedy uprchlíkům. V loňském roce u nás žádalo o mezinárodní ochranu 753 lidí, ale pouze 49 žadatelům byl azyl udělen. Celkový trend je takový, že pouze 4% žadatelů a žadatelek je úspěšných. Důvodem je restriktivní migrační politika a také xenofobní naladění české společnosti. “Náš festival chce proto nejen připomenout těžké osudy těchto lidí, ale také vytvořit prostor pro poznávání jiných kultur, sdílení zkušeností a zážitků. Chceme podpořit vzájemnou toleranci mezi lidmi, kteří již jsou v České republice doma a těmi, kteří k nám přichází z jiných koutů světa”, popisuje ideu jedna z organizátorek Radka Vejrychová z NESEHNUTÍ.

    Během celého dne se budou konat různorodé aktivity. Od 10 hodin dopoledne bude na nádvoří Domu pánů z Kunštátu probíhat benefiční blešák. Kromě originálních modelů z druhé ruky zde najdete i knihy, nádobí nebo šperky a peněženky z recyklovaných materiálů. Výtěžek bude věnován na organizaci letního příměstského tábora pro děti příchozích a české děti. Od 14 hodin si mohou návštěvníci a návštěvnice vyzkoušet, jaké je to být uprchlíkem, ve stejnojmenném workshopu s lektorkami Nesehnutí. V 17 hodin vypukne hlavní program v podobě soutěžní ochutnávky receptů z různých koutů světa a vystoupení kapel z Ruska, Íránu, Ameriky i České republiky.

    Organizátoři a organizátorky upozorňují touto akcí také na negativní chápání slova uprchlík. “Uprchlík je člověk, který má má oprávněné obavy před pronásledováním z důvodů rasových, náboženských, národnostních. Uprchlík není kriminálník prchající před spravedlností, ani otrhaný žebrák, jak si ho často lidé představují. Tento mýtus chceme bořit,” uvádí termín na pravou míru Martina Vodičková z Katedry sociální pedagogiky. Právě proto organizátorky považují za důležité ukázat, jak zásadní je instituce azylu pro každého z nás.

    Radka Vejrychová

    Martina Vodičková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.