Koncert slova a hudby: Já se tam vrátím

  • Ve středu 22. 10. v 19.30 uvádí TIC Brno v Ernově sále Staré brněnské radnice slavnostní koncert nazvaný Já se tam vrátím. Jeho tvůrci jsou naši špičkoví umělci, Panochovo kvarteto a Vladimír Matějček, herec světově proslulého Divadla za branou O. Krejči, Lyry Pragensis a host činohry Národního divadla. Koncert je uváděn k výročí vzniku republiky v rámci letošního roku české hudby.

    Úvodem zazní Meditace na svatováclavský chorál Josefa Suka. Osou koncertu je básnická próza Františka Halase Já se tam vrátím. Jejích pět částí – Jaro, Léto, Podzim, Zima a Epilog – se prolíná se čtyřmi větami smyčcového kvartetu Bedřicha Smetany Z mého života. Právě v předvečer výročí republiky tomu bude 65 let ode dne, kdy se František Halas vrátil do svého milovaného Kunštátu navždycky. V závěru koncert vyústí do části cyklu Cypřiše Antonína Dvořáka, nazvané Nad krajem vévodí lehký spánek.

    Ze vzájemných ozvěn, zrcadlení a citlivého doplňování slova a hudby zdvihá se oblouk tohoto koncertu, vystavěný z klenotů české hudby a poesie, a vrací se zpět do přítomnosti, tvoří obraz našeho života, souzvuk nevšední krásy.

    P. Havel

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.