Rakouský St. Pölten hostí finále celoevropského projektu České sny

  • Na slavnostním závěrečném koncertě IV. ročníku Českých snů, který se odehraje v pondělí 8. prosince od 19:30 hodin ve Velkém městském sále dolnorakouského St. Pöltenu, se publiku představí swingový band Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. V rámci mimořádného večera bude podepsáno memorandum o spolupráci dolnorakouského Barockfestival St. Pölten a mezinárodního hudebního festivalu 13 měst Concentus Moraviae, který probíhá v Jihomoravském kraji a Kraji Vysočina.

    Události se zúčastní velvyslanec ČR v Rakousku Jan Sechter, starosta hostitelského města Matthias Stadler, zástupci partnerského města Brna, Jihomoravského kraje a představitelé kulturních institucí Rakouska a České republiky. V St. Pöltenu se tak uzavře projekt, který letos nabídl v 60 městech 15 evropských států na 100 koncertů a doprovodných akcí, které vyslechlo okolo 42 000 posluchačů. Českým snům 2014, které byly významnou součástí letošního Roku české hudby, svou záštitu udělila Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle.

    V roce 2004 se právě v St. Pöltenu uskutečnil historicky první koncert Českých snů. V letošním roce bude St. Pölten, který je tradičním partnerem projektu a zároveň partnerským městem Brna, uzavírat již IV. ročník Českých snů. Na slavnostním závěrečném koncertě vystoupí Ondřej Havelka a jeho Melody Makers s programem Perly swingu – umělci budou nabízet ty vůbec nejkrásnější hudební perly, jež nám swing 30. a 40. let zanechal. Se stejným programem Melody Makers slavili mimořádný úspěch již při koncertech Českých snů 2014 v Německu a ve Švýcarsku. Koncert v St. Pöltenu proběhne v rámci cyklu Meisterkonzerte a v souvislosti s ním bude podepsáno memorandum o spolupráci dvou významných hudebních festivalů obou zemí: dolnorakouského Barockfestival St. Pölten a MHF 13 měst Concentus Moraviae, který již 20 let probíhá v městech jižní Moravy a Vysočiny. Oba festivaly se konají tradičně v červnu, a protože se vzácně potkávají také v otázce dramaturgie, přistoupí k sepsání prohlášení o spolupráci a vzájemné podpoře.

    Význam celé akce potvrzuje mj. skutečnost, že svou přítomnost na koncertě potvrdil také J. E. Jan Sechter, velvyslanec ČR v Rakousku. Kromě představitelů města v čele se starostou Matthiasem Stadlerem očekáváme rovněž návštěvu partnerů Českých snů, zástupců partnerského města Brna, Jihomoravského kraje a představitelů kulturních institucí Rakouska a ČR.

    Celoevropský projekt České sny, který přiváží špičkové hudební produkce mimo zavedená kulturní centra, vznikl v roce 2004 z iniciativy skladatele a muzikologa Aleše Březiny a hudebního producenta Davida Dittricha, a to při příležitosti vstupu České republiky do Evropské unie. Koncerty s propracovanou dramaturgií věnovanou české hudbě jsou v rámci projektu představeny ve vybraných českých městech a obcích a následně se odehrají ve svých evropských partnerských protějšcích, na vybraných festivalech a koncertních cyklech. Myšlenka propojování evropských regionů prostřednictvím vynikajících hudebních vystoupení oslovila zúčastněné tak silně, že se České sny staly oblíbenou periodickou akcí: evropská partnerská města, ale také mnohé koncertní řady a festivaly je již hostily v letech 2004, 2007 a 2011. V tomto roce se tedy České sny uskutečnily počtvrté a jejich dramaturgie se ujal opět Aleš Březina. V rámci letošních Českých snů se uskutečnilo okolo 100 koncertů a doprovodných akcí v 60 městech 15 evropských států.

    „České sny ideálním a zároveň atraktivním způsobem zviditelňují české hudebníky a českou hudbu v zahraničí. Rovněž vysoce oceňuji, že probíhají výhradně v regionech, nerozmnožují už tak bohatou nabídku kulturních metropolí, ale naopak zpestřují hudební život v menších městech,“ vysvětluje mezzosopranistka Magdalena Kožená důvody, které ji vedly k převzetí záštity nad touto ojedinělou, mimořádně rozsáhlou koncertní sérií. Patronkou Českých snů je již od roku 2004, v prvních třech ročnících projektu (2004, 2007 a 2011) společně s Václavem Havlem a od letošního ročníku se k ní jako patron připojil Sir Simon Rattle.

    IV. ročník Českých snů, který probíhal od 22. 5. do 8. 12. 2014, je nejrozsáhlejším projektem zorganizovaným k letošnímu Roku české hudby v zahraničí.

    Eva Dittrichová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.