Stanovisko předsedkyně Druhé zlínské výzvy Jany Juřenčákové ke včerejší TK MMR

  • Tisková konference pana ministra Jankovského byla výrazem nepochopení Druhé zlínské výzvy. Tomu se ani nelze divit, pokud po více než měsíci od doručení znění výzvy nebyl schopen reagovat a přijmout protagonisty výzvy k jednání.

    Je nešťastné vést s ministerstvem mediální zákopovou válku v době, kdy každým týdnem ubývá času pro nastavení transparentního a spravedlivého systému eurofondů. Navíc ministrem zmiňovaný požadavek nárokovosti se týká jen jediného navrhovaného operačního programu (IROP). Nárokovost samotnou starostové vnímají především jako garanci, že do určitého územního celku (mikroregion, kraj) budou prostředky nasměrovány a dále soutěženy. Nelze hovořit o prostém přeposílání peněz, takto si vykládá nárokovost pouze pan ministr. Pan ministr také zcela přehlédl další dva požadavky výzvy, tedy zohlednění potřeb venkova a posílení významu dělení evropských fondů na místní úrovni se zapojením veřejnosti, spolků i obcí v místních akčních skupinách. Zde ministerstvo příliš mnoho nečiní, přitom venkov pokrývá více než 90 procent území.

    Investice z eurofondů se opravdu nesmějí ztratit ve školeních a netransparentních IT projektech, kterých známe více než dost.

    Jana Juřenčáková, předsedkyně Druhé zlínské výzvy a Sdružení místních samospráv ČR

    Pozn. Druhou zlínskou výzvu podpořilo už více než 1500 starostů, jedná se o největší iniciativu starostů v novodobé historii ČR.

    Tomáš Chmela, tajemník Sdružení místních samospráv ČR

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.