Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Hasiči – sportovci přivezli sedm medailí

  • Ředitel HZS Jihomoravského kraje plk. Ing. Jiří Pelikán dnes v Brně poděkoval hasičům – sportovcům za vzornou reprezentaci na Světových hrách policistů a hasičů v New Yorku.

    Hry se uskutečnily ve dnech 26. srpna až 5. září za účasti 16 tisíc policistů a hasičů z celého světa. V oficiální dvacetičlenné reprezentaci HZS ČR byli tři jihomoravští profesionální hasiči – Stanislav Kalvoda, Radek Málek a Radim Vacula ze stanice Lidická brněnského územního odboru HZS JmK. Her se dále zúčastnil také Ing. Josef Nečas z územního odboru HZS JmK v Blansku. V silné mezinárodní konkurenci jihomoravští hasiči vybojovali sedm medailí a další přední umístění. Z toho čtyři medaile přivezl Brňan Stanislav Kalvoda a stal se nejúspěšnějším účastníkem české reprezentace.

    O zážitky z her, jejichž program ovlivnil hurikán Irene a evakuace města, se dnes hasiči podělili s novináři. Stanislav Kalvoda, který bodoval v atletických soutěžích, si pochvaloval, že mohl závodit na stadionu, jenž byl před měsícem dějištěm Diamantové ligy za účasti sprintera Bolta. Stříbrnou medaili ze štafety 4 x 400 metrů vybojoval ve smíšeném česko – polském týmu. „Měl jsem půjčený dýchací přístroj od Američanů, masku jsem si musel přidržovat rukou a byl jsem rád, že to mám za sebou,“ dodal Radim Vacula, který absolvoval běh do schodů 37 patra mrakodrapu v komplexu Světového obchodního centra. Závod běželi hasiči v plné zásahové výstroji a výzbroji včetně dýchacích přístrojů a původní trať do 49. patra pořadatelé vzhledem k obrovské náročnosti klání zkrátili o 12 pater.

    Čeští hasiči byli ubytováni na dohled Time Square a při evakuaci části metropole zažili i pohledy na prázdné ulice bez aut a chodců. Hry se uskutečnily v předvečer 10. výročí útoku na světové obchodní centrum. Události před 10 lety v dějišti her i ve městě připomínaly bannery, poutače i pamětní tabule. Někteří američtí hasiči měli vytetovanou číslici 343 (počet jejich kolegů, kteří před 10 lety zahynuli v troskách „dvojčat“).

    „Měly to být největší a nejvelkolepější hry policistů a hasičů v historii. Američané si při jejich organizaci ukrojili větší sousto než stačili zvládnout. Soutěže ale proběhly na slušné úrovni,“ řekl S. Kalvoda.

  • Světové hry policistů a hasičů 2011 – New York

    Tým vybraných českých hasičů – sportovců účastnil prestižní mezinárodní soutěže oficiálně pojmenované Světové hry policistů a hasičů. Tyto hry se konají jednou za dva roky střídavě se Světovými hrami hasičů. Letos se uskutečnily v New Yorku symbolicky v předvečer 10. výročí útoku na Světové obchodní centrum (11. září 2001), příští hry budou v roce 2013 v Belfastu.

    Program Světových her policistů a hasičů v New Yorku ovlivnily hurikán Irene a evakuace města. Na hrách, které jsou obdobou letní olympiády, sportovci z celého světa soupeřili v desítkách disciplin, jimž dominovala ryze hasičská Ultimate Firefighter, tedy modifikace u nás známé soutěže TFA. (železný hasič). Umístění jednotlivců i týmů v této „královské“ disciplíně je považováno za neobyčejný úspěch. Kvůli hurikánu ale byla zrušena soutěž týmů, v níž měla česká reprezentace obhajovat prvenství a třetí místo z loňských světových her v korejském Daegu. V kategorii jednotlivců senior B (borci ve věku od 35 do 40 let) náš reprezentant Ing. Josef Nečas z územního odboru HZS Blansko získal bronzovou medaili. Reprezentanti HZS Jihomoravského kraje se dokázali prosadit i v ostatních, atletických a silových disciplínách. Stanislav Kalvoda se ziskem čtyř medailí stal nejúspěšnějším hasičem reprezentace HZS ČR. Jihomoravané se neztratili také ve fyzicky mimořádně náročném běhu do schodů do 37. patra jedné z budov komplexu Světového obchodního centra (WTC) na Manhattanu. Běh hasiči absolvovali v plné zásahové výstroji a výzbroji včetně dýchacích přístrojů. V klání, při němž závodníci sahali až na dno sil, vybojoval Radim Vacula v silné konkurenci 7. místo v kategorii senior A (30 až 35 let).

    V oficiální reprezentaci HZS ČR byli tři jihomoravští profesionální hasiči: Stanislav Kalvoda, Radek Málek a Radim Vacula z brněnského územního odboru HZS JmK, stanice Lidická, her se dále zúčastnil také Ing. Josef Nečas z ÚO Blansko.

  • Výsledky hasičů z HZS Jihomoravského kraje:
  • Stanislav Kalvoda, 35 let, hasič z povolání 4 roky, příslušník HZS JmK, územní odbor Brno, stanice Lidická, bývalý desetibojař, získal:

    – 1 zlatou medaili v běhu na 110 m překážek

    – 3 stříbrné medaile (běh na 400 m překážek, skok o tyči a štafeta 400 x 400 metrů)

    – páté místo v hodu oštěpem.

    (Závod v desetiboji, na který byl přihlášen, pořadatelé kvůli evakuaci města zrušili).

  • Radek Málek, 42 let, hasič z povolání 19 let, příslušník HZS JmK, ÚO Brno, stanice Lidická, provozuje vysokohorskou turistiku, cyklistiku, od 14 let se věnuje kulturistice (vicemistr ČR a mistr a vicemistr Evropy v kategorii od 40 do 50 let). V New Yorku získaL:

    – stříbrnou medaili za Bench – press

    – bronzovou medaili v páce.

    (Soutěž v kulturistice pořadatelé kvůli hurikánu zrušili, silový dvojboj, na který byl rovněž přihlášen, se uskutečnil až po jeho odletu z New Yorku).

  • Josef Nečas, 35 let, hasič z povolání 12 let, příslušník HZS JmK, ÚO Blansko, dlouholetý úspěšný reprezentant okresu Blansko a JM kraje v soutěžích v požárním sportu, aktivnímu sportování se věnuje při výkonu funkce ředitele ÚO HZS Blansko. Na Světových hrách v New Yorku získal:

    – bronzovou medaili v kategorii jednotlivců senior B (35 – 40 let) v závodě Ultimate Firefighter, (železný hasič).

  • Radim Vacula, 30 let, hasič z povolání 8 let, příslušník HZS JmK, ÚO Brno, stanice Lidická, mezi sportovními disciplinami se aktivně věnuje zejména nejnáročnější disciplině T.F.A. (železný hasič), v níž dosáhl řady předních umístění. V New Yorku vybojoval:

    – 18. místo v kategorii senior A (30 – 35 let) v závodě Ultimate Firefighter, (železný hasič)

    7. místo v běhu do schodů do 37 patra mrakodrapu WTC na Manhattanu.

    Účastníci Světových her policistů a hasičů děkují HZS Jihomoravského kraje za vyslání do New Yorku a zejména za finanční podporu, a Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra za finanční podporu.

    por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.