Lyžování pro začátečníky: Důležité rady a tipy

Lyžování pro začátečníky

Jde o reklamní sdělení

 

Elegantní sjíždění svahu, pobyt na čerstvém vzduchu a nádherné zimní scenerie. Že je lyžování opravdu snovou zimní aktivitou není pochyb. Jen to sjíždění svahu může občas pokulhávat, zejména pokud jste úplný začátečník. Ale nebojte, představíme si základní rady a tipy, které vám pomohou nastartovat vaši lyžařskou kariéru.

 

Odvaha, trpělivost a touha se učit. S tím začněte. Co dalšího ale bude potřeba?

 

Lekce lyžování

Prvním krokem pro začátečníky je začít s lyžařskými lekcemi. Můžete si myslet, že se můžete naučit lyžovat sami, ale profesionální vedení vám poskytne důležité základy a techniky a ušetříte si určitě pár karambolů. Vyberte si lyžařskou školu s kvalifikovanými instruktory, kteří vám pomohou postavit se na lyže a naučit se správný postoj.

Pokud se nechcete do lyžování pustit hned takhle zhurta, nechejte si poradit od kamaráda či známého, který už lyžování nějakou dobu holduje a se základy vám pomůže.

Vybavení hraje prim

Nakupování lyžařské výbavy je vzrušující částí lyžování. Než si hned nakoupíte celý arzenál lyžařského oblečení a výbavy, zkuste si svah cvičně projet s půjčenými věcmi. Teprve poté, až si budete jistí, že investice v tomto případě má smysl, pokračujte k nákupu.

Základní výbavou jsou lyže, boty a hůlky. Vybírejte vždy podle svého pohodlí a správné velikosti.

Aby vám bylo teplo i v třeskutých mrazech, nezapomeňte na nákrčník: https://sportano.cz/obleceni-na-zimni-sporty/lyzarske-obleceni/lyzarske-satky-nakrcniky-masky

Oblečení a ochrana hlavy

Nezapomeňte na teplé oblečení a helmu. Lyžování je fyzicky náročné a měli byste být připraveni na proměnlivé počasí a výkyvy teplot. Ideální jsou vrstvy. Ta první by měla být tvořena z funkčního prádla nebo termoprádla. Nezapomeňte ani na vnější vrstvy: Kvalitní lyžařskou bundu, čepici, lyžařské kalhoty a rukavice.

Bez pořádných lyžařských rukavic ani ránu: https://sportano.cz/obleceni-na-zimni-sporty/lyzarske-obleceni/lyzarske-rukavice.

Lyžařskou helmou chráníte svou hlavu a snižujete riziko zranění. V tomto ohledu nešetřete a vyberte si opravdu kvalitní přilbu. Na svahu využijete také lyžařské brýle, a pak jsou to samozřejmě lyže a lyžáky.

TIP: Dámské lyžařské boty pořídíte třeba tady: https://sportano.cz/lyzovani/lyzarske-boty/damske-lyzarske-boty

Zahřátí je klíčové

Než vyrazíte na svah, nezapomeňte se pořádně zahřát. A nemyslíme čajem s rumem. Různé cviky na protažení a rozcvička pomohou prokrvit a uvolnit svaly a připravit tělo na náročné lyžování. Ideální je také protažení po lyžování.

 

Naučte se padat

Není pád jako pád. Padání je nevyhnutelnou součástí lyžování, zejména u méně zkušených lyžařů. Naučte se, jak správně padat, abyste minimalizovali riziko zranění. Ruce dopředu a kolena pokrčená. S tím souvisí i správná technika. Vaše lyžařské dovednosti se budou s každou jízdou zlepšovat. Naučte se základní techniky, jako je řízení rychlosti a zatáčení. Buďte trpěliví sami k sobě a nečekejte, že budete mistr světa hned na začátku.

Hledejte svahy určené pro začátečníky (označené zelenou či modrou barvou). Tyto svahy jsou obvykle méně strmé a nabízejí bezpečné prostředí pro učení. S postupem času se můžete přesouvat na náročnější tratě.

 

Bezpečnost je na prvním místě

Základem lyžování je bezpečnost. Důkladně si přečtěte pravidla a doporučení na svahu. Nikdy nejezděte mimo značené tratě a respektujte ostatní lyžaře. Přizpůsobte svým schopnostem i aktuální počasí.

 

Výživa a hydratace

Lyžování je fyzicky náročný sport, a proto je důležité dodržovat správnou výživu a během jízd zůstat hydratovaný. Pijte dostatek vody, dělejte si přestávky a přibalte si na vyváženou svačinku, která vám dodá energii na další sjezdy.

A nakonec, nezapomeňte si přes všechna pravidla a doporučení lyžování užít. Lyžování může být výzva, ale až se do něj pořádně obujete, uvidíte, že je také nezapomenutelným zážitkem.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.