Příprava na horskou túru

Horská túra

Chystáte se na horskou túru do zahraničí? V takovém případě se rozhodně nevyplatí podcenit přípravu. Ta se přitom dá rozdělit rovnou na několik částí. Jaké to jsou a na co byste rozhodně neměli zapomenout?

 

Poctivá příprava jako základ úspěšného dobrodružství

První část přípravy na horskou túru probíhá doma s dostatečným předstihem. V této fázi máte největší šanci zajistit svému dobrodružství šanci na úspěch. Současně se důkladnou přípravou s dostatečným předstihem vyhnete různým nepříjemným překvapením, která by vás po cestě mohla potkat.

Co všechno byste měli v této fázi udělat?

V první řadě zjistit maximum informací o vašem cíli.

Dobré je čerpat z internetu a diskuzních fór. Nezavrhujte však ani papírové průvodce, kde mohou být informace sice zastaralé, ale většinou bývají důkladněji ověřené (ideální je kombinace průvodce a ověřování aktuálnosti důležitých informací od cestovatelů, kteří se z vaší destinace nedávno vrátili).

Jakou konkrétní trasu plánujete projít? Jaká je její obtížnost? Na jaké počasí se připravit? A jak je trasa schůdná v konkrétním ročním období, ve kterém chcete na túru vyrazit?

Další důležité informace, které zjistit před odjezdem

Informace, které si budete muset obstarat, se často liší lokaci od lokace. Důležité je také složení vaší skupiny.

Před cestou byste si určitě měli zjistit, jak to bude během túry s jídlem a jakou budete potřebovat výbavu.

Ještě předtím je však vhodné zjistit, jak se to má s byrokracií.

Budete potřebovat víza a povolení?

V době pandemie si nezapomeňte také ověřit, jestli vás do cílové země pustí a co všechno k tomu budete potřebovat.

V některých destinacích jsou potřeba také různá očkování proti místním chorobám, které je potřeba aplikovat s dostatečným předstihem. Podobné záležitosti se na poslední chvíli rozhodně nechávat nevyplácí.

Pokud jedete do odlehlejších krajů, před cestou si zjistěte, zda nedošlo ke změně politické či bezpečností situace. A také nezapomeňte ještě jednou zkontrolovat předpověď počasí.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.