Lamb. Jedna z nezásadnějších kapel míří elektronické scény

  • Na Flédu míří jedna z nezásadnějších kapel elektronické scény – 3. prosince opanuje kultovní brněnské pódium legendární britské duo LambLamb podpoří na Flédě mladá britská kapela The Ramona Flowers, které s debutem ve studiu pomohl loni právě Andy Barlow.
  • Koncert proběhne ve středu 3. prosince od 20 hodin.

    Charismatická zpěvačka nezměnitelného hlasu Lou Rhodes a elektronický mág Andy Barlow nezastírají, že jsou coby muzikanti jako voda a vzduch. Světem Lou Rhodes jsou nuance lidského hlasu, schopné vyjádřit i ty nejjemnější odstíny emocí a nálad, její umělecké kořeny jsou pevně spjaty z britským folkem. Andy Barlow je ponořen zcela do kosmu elektronických zvuků, barevných hudebních ploch a znepokojivých beatů, v nichž se primárně lidský hlas neobjevuje. A jak je známo z obecných zákonitostí přírody i pestré historie mezilidských vztahů právě velké rozdíly jsou schopny spustit výbuchy kreativní energie, emocí a stojí za velkými uměleckými díly, tvůrčími činy v řadě oborů, společenskými událostmi a historickými předěly. Přitažlivost hudebního světa kapely Lamb je toho dalším jasným důkazem.

    Do Brna přijedou s čerstvým albem Backspace Unwind, které získalo okamžitě zasloužený ohlas a v amerických i britských iTunes electronic charts se usadilo hned po vydání v půli října v první desítce. Lou Rhodes v aktuálním exkluzivním rozhovoru pro server iDnes říká: “Lamb jsou zvláštním spojením mého písničkářství s Andyho elektronickými nástroji. To je esence kapely. Aktuální deska tím rezonuje…” A jako pozvánka k exkurzi do úžasně různorodého a barevného hudebního světa dua Lamb mohou posloužit její závěrečná slova tamtéž: “Všichni jsme mnohostranné bytosti. Taky nechcete ráno vstát a jíst stejné jídlo. To není protimluv, prostě máme každý rád různé věci…” Tahle hudební hostina s rafinovaně připraveným jehněčím bude jistě stát za to!

    Vše začalo v roce 1996. Tehdy vládl na klubové scéně v UK drum”n”bass a debutové album dvojice nazvané Lamb a obohatilo tento žánr o jemné dávky jazzu, klasiky, blues, techna a hip hopu. Album bylo nevídaně energické, velmi osobní a v rámci stylu nečekaně emocionální. Nejen dodnes hrané singly “Cottonwool” a “Gorecki” jednou provždy dokázaly, že drum”n”bass má na víc, než jen roztančit nohy, že umí vzít i za srdce.

    V roce 1999 následovala deska Fear Of Fours, s komplexně navrstvenými breakbeaty, pulsujícími rytmy, hladivými smyčci a zneklidňující elektronickou ambiencí. Hlas Lou vám utkvěl v mysli navždy a dokonalá jinakost vyvrcholila ve skladbě “Alien”, v které Andy nasamploval srdeční tep prvního, v té době ještě nenarozeného syna Lou. V roce 2001 vychází deska What Sound a smetává ze stolu veškeré pochybnosti o “náročném třetím albu”. Andy a Lou zní uvolněně a zároveň jako by byli posíleni novou energií. Objevují se nové hlasy – Lamb se poprvé rozhodli přizvat na nahrávání alba hosty. Čtvrté album Between Darkness and Wonder vyšlo v roce 2003. Byl to sound Lamb, kteří si osahávali divokou, temnou jiskru. Souboje jemného vokálu a elektroniky byly tytam. Andy se z tanečního parketu pomalu přesunul do oceánu emocí, které s Lou vytváří. Andělské orchestrace a harmonie přispěly k snové náladě desky a geniální samply pomohly vytvořit nadčasovou desku, která se vám dostane pod kůži. Po tvůrčí pauze v letech 2004 až 2009, věnované sólovým projektům (včetně na Mercury Music Prize navrženého “Beloved One” zpěvačky Lou Rhodes) se vydávají s novou energií na turné a po restartu vzájemné muzikantské chemie následně vydávají album 5. Rok 2013 pak opět věnují svým osobním projektům, aby začátkem letošního roku natočili šesté album Backspace Unwind, které přivezou začátkem prosince do Čech a na Slovensko.

    Vstupenky v předprodeji stojí 550 Kč, na místě v den koncertu pak budou za 630 Kč.

    Andrea Vojtěchovská

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.