Noční četba aneb Návrat k Ovacím

  • Nádherný puristický prostor kavárny a restaurace AVIA v Brně opět ožije pravidelnými uměleckými setkáními. V Galerii AVIA se budou konat výstavy výtvarníků a fotografů z celé České republiky.
  • 2. 12. 2014 v 18:00 vernisáž výstavy Noční četba aneb Návrat k Ovacím

    Akvarely a verše z oblíbené básnické sbírky Ovace nevlídnosti Sylvy Lauerové opět ožijí, a to výstavou v prostoru kavárny a restaurace Avia, která se nachází v nádherné funkcionalistické sakrální stavbě Husova sboru v Brně.

    Dne 2. prosince 2014 v 18 hodin se bude konat vernisáž obrazů výtvarnice Moniky Sedlářové a poezie básnířky a spisovatelky Sylvy Lauerové.

    Součástí vernisáže bude autorské čtení, jako host vystoupí člen činohry Národního divadla Brno Petr Bláha.

    Noční četba zahájí provoz prostoru Avie jako galerie a místa pro pravidelná umělecká setkání. Kurátorkou pořádaných výstav se stane sama spisovatelka.

    Výstava bude probíhat až do 9. 2. 2015. Návštěvní hodiny: pondělí–neděle od 11 do 23 hodin

    Bára Kozáková

  • Sylva Lauerová

    Česká spisovatelka a básnířka, brněnská rodačka, autorka čtyř úspěšných románů, dvou básnických sbírek, editorka almanachu současné české ženské milostné poezie, organizátorka poetických happeningů a mecenáška uměleckých projektů.

    Ovace nevlídnosti jsou spisovatelčinou druhou samostatnou básnickou sbírkou a jsou výběrem poezie z let 2010 až 2012. Již sám paradoxní název dává tušit směr a obsah veršů, které v sobě nesou bolestná a depresivní témata. Ve svých básních autorka přehlíží povrchní světské náměty, objektem její poezie se stává lidská duše a jako již v první básnické sbírce Michael 2007 v ní nacházíme hluboký duchovní podtext.

  • Monika Sedlářová
    Původně vystudovala keramiku, přesto se věnuje různým odvětvím výtvarného umění, a to nejen ve svém volném čase. V roce 2009 použila její kresbu electro-industriální brněnská hudební skupina Depressive Disorder na přebal desky The Chronicle of Fear.

    V roce 2010 ilustrovala sbírku poezie Cigarety a Hypnogen od Jakuba Karase.

    Historie budovy, kde se nachází prostor AVIA Café/Restaurant, je spojena s rokem 1927. V architektonické soutěži tehdy zvítězil návrh architekta Jana Víška před projektem architekta Bohuslava Fuchse. Oba návrhy se vyznačovaly značnou tvarovou jednoduchostí a výrazovou čistotou a plně respektovaly zásady funkcionalismu.

    Prostředí této funkcionalistické sakrální stavby Husova sboru v Brně bude od prosince tohoto roku sloužit návštěvníkům, kteří touží jak po gurmánských, tak i uměleckých zážitcích. Nádherný puristický prostor kavárny bude prezentován jako Galerie AVIA a bude hostit pravidelná umělecká setkání.

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.