Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Začíná Rock´and Roll´?

Současná diskuze o vybírání poplatků za kulturu mě přivedla k názoru, že bych měl taky přispět jednou k dobru. Ještě před tím však musím našim úředníkům z magistrátu poděkovat, protože nám všem, kteří máme s pořádáním kulturních akcí zkušenosti, dali možnost zbavit se této nesmyslné daně.Příznačně se tak stalo po té, co se město samo rozhodlo uspořádat nějaký ten koncert a uvědomilo si, že 10% z obratu akce prostě není realita. Nabízí se otázka, jestli by se tak vůbec stalo, kdyby ty „rolíni“ nebyli. Já si myslím, že těžko.

Dnes už se o tom tolik nemluví, ale dříve to bylo v jistých případech (tuším že šlo o reprodukovanou hudbu, chcete- li disko) i 20% z obratu. Mimo to součástí formuláře ohlášky byla i kopie pro ochranný svaz autorský, trefně mnohými přezdívaný OSA NOSSTRA.

Všichni promotéři vědí, že pokud se činností pořádání akcí chtějí zabývat, musí celou věc ošetřit a to velmi důkladně. Myslím, že populární řešení je příspěvek na dobročinné účely, ale jde to zřejmě i jinak. Tedy existuje více způsobů. Nebudu to raději rozebírat..
No a ten kdo to nepochopí, ten končí. Odsypat 10% nedokáže podle mě skoro nikdo. Znám řadu lidí, kteří těch 10% z obratu nazývají úplně jinak.

Další to řeší tak, že akce prostě nehlásí. Taky jsem mezi ně „x krát“ patřil, než jsem to z více důvodů víceméně vzdal.

Popíšu teď jak proběhla moje poslední „Audience“ na jednom z odborů služeb, jistého ÚMČ.

(Mírně jsem pozměnil jména aktérů.)

Meloun: „Dobrý den rád bych ohlášku na koncert“.

Úředník Mulil: (důrazně) Počkejte, KDO? KDE? KDY?

Meloun: „Pane, poslali mě z práce, abych se cestou stavil na úřadě pro formulář, nevím“.

Úředník Mulil: (stále důrazně) „Z jaké firmy“?

Meloun: „Pane jestli mi to nechcete dát, tak já jdu a šéf si to s vámi vyřídí sám“.

Úředník Mulil: „No dobře, ale ohlásit tady (významně poklepává prstem na svůj stůl), ne na podatelně, tady“.

Tak jsem ten papír okopíroval a býval k dostání na provozovně jedné plakátovací služby v Brně, pro ty, kteří se mnohdy se skutečnými podmínkami hry seznámí teprve v momentu, kdy už mají plakáty. Je jich pořád dost.

Mik Jagger, by měl radost, jakou osvětu přináší jeho kapela do našeho města. Škoda, že výčet zavřených brněnských „rock and roll“ clubů, je tak dlouhý.

1 thought on “Začíná Rock´and Roll´?

  1. v podstatě za příp. zrušení poplatků může motorista Hošek, i když zcela nechtěně.
    když dával glancu zadání: co největší koncert, co neblíž před volbami, jedině v brně, magistrát za to dá slevu, tak netušil, že 1/ nasere ostatní promotéry, na které brno už dlouho sere, i když ODSce někteří lezou pečlivě do zadku, 2/ že přispěje k jejich příp. sjednocení, 3/ že vytvoří nádhernou ukázku zbytečnosti poplatku ze vstupného na koncerty.

    ps: jinak jsme netušil, že pracháč jako hošek má potřebu, aby jeho firma kšeftovala s městskými firmami a přísp. organizacemi… mí kámoši podnikatelé mi tvrdí, že volí ods proto, že jsou slušní a že podporují jejich zájmy. ukažte mi už konečně na radnici jednoho slušnýho ódéesáka a k tomu případ, kdy radní podnikání podpují, místo aby mu konkurovali svým byznysem…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.