Moderní výstava na slavkovském zámku přiblížuje bitvu tří císařů i dějiny města

  • Jak to vypadalo uprostřed jedné z nejkrvavějších bitev v evropských dějinách? Jak těžká a složitá je šavle nebo puška ruského, francouzského či rakouského vojáka? Proč město, známé v Čechách, na Moravě a ve světě i pod názvem Austerlitz, tolik přitahovalo významné osobnosti a rody? Nejen to mohou zjistit a prožít návštěvníci zámku v zrekonstruovaných zámeckých konírnách a jízdárnách ve Slavkově u Brna. Město zde totiž po roční pauze otevřelo v pátek 13. června 2014 novou expozici s názvem Austerlitz – malé město velkých dějin.

    Lidé, kteří zamíří od pátku do Slavkova u Brna, mohou v zámeckých prostorách na vlastní kůži prožít atmosféru slavkovského bojiště. Na něm se před 209 lety odehrála jedna z nejslavnějších bitev Napoleonova tažení.

    Zastupitelé města rozhodli o otevření nové expozice, která nahradí předchozí výstavu Napoleon – Austerlitz. “Jsem velmi rád, že opět můžeme zpřístupnit tyto zrekonstruované zámecké prostory a nabídnout turistům to, po čem tak dlouho volali – ucelenou a moderní výstavu přibližující nejen tuto krvavou historickou epochu, ale i významné milníky našeho města,” uvedl starosta města Slavkov u Brna Ivan Charvát.

  • Hravá a poutavá expozice nejen pro historiky

    Autoři výstavy i nadále kladli velký důraz, aby návštěvníci měli možnost pochopit historické souvislosti hravou a poutavou formou vzbuzující emoce.

    V rozsáhlých prostorách jsou rozmístěny nejen unikátní historické artefakty, ale i televize s ukázkovými videi či plastickým modelem s projekcí bitvy. Poslední místnost je již čistě interaktivní – nejen děti si zde můžou vyzkoušet jak těžké byly zbraně vojáků nebo si můžou nasadit jejich klobouky. “Chceme totiž, aby byla výstava atraktivní nejen pro historiky a milovníky napoleonské tematiky, ale i pro rodiny s dětmi nebo školní třídy,” vysvětlil vedoucí expozice Austerlitz – malé město velkých dějin Radek Žák.

    Součástí výstavy je i diorama, které návštěvníky díky poutavému scénickému provedení a videoprojekci vtahuje přímo do děje bitvy nebo do krvavého prostředí polního lazaretu.

    Zaměstnanci zámku zpracovali nové libreto výstavy využívající depozitáře zámku. V expozici se tak kromě artefaktů ze soukromých sbírek a objeví i unikátní předměty z rozsáhlého slavkovského depozitáře. Výstava tak má ještě více přiblížit dějiny města.

    “Expozici chceme stále obměňovat. Za dva roky oslaví Slavkov u Brna 600. výročí od udělení nejstaršího městského privilegia v Čechách, které stojí za to připomínat,” poodhalil starosta Ivan Charvát.

    Veronika Slámová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.