Slavnostní otevření naučné stezky Naokolo Hostětína

  • V sobotu 21. dubna byla slavnostně otevřena naučná stezka Naokolo Hostětína. Účastníky provázel autor objektů umístěných podél trasy a malíř Rostislav Pospíšil a herec Jan Grygar. Trasa začala na návsi u nové zvoničky rodáků Hostětína a na každém z deseti zastavení čekaly “ptačí zpěvy” dětí ze ZUŠ Slavičín a Bojkovice. Zúčastnilo se kolem sta lidí, které následně pohostili v Centru Veronica Hostětín.

    Naučná a vycházková stezka Naokolo Hostětína je stezka místní krajinou, na které vám místní “průvodce” povypráví, jak se tu dřív žilo, pracovalo a jak se slavily svátky. Zavzpomíná například na to, jak se sváželo dřevo z lesa nebo jak si děti krátily chvíle na pastvě. Dozvíte se, co dřív místní pěstovali a jakou nosili svačinu na pole. Víte například, co je to kačení mýdlo?

    Co všechno se dělalo z ovoce a kolik ho bylo? Přečtete si, kdo to byli miškáři, a co to znamená, když se řekne „bukový sochora, mrva nebo nohál“.

    Také poznáte, jak jsou místní názvy pravdivé a jak vznikly např. Kozice nebo Bukovina. Určitě vás uchvátí krásné výhledy z kopců. Nad Šanovem se dozvíte, do jakého moře tečou zdejší vody, a nad Pitínem při dobré viditelnosti uvidíte nejen věže tří nedalekých kostelů, ale i vzdálenější poutní místa Velehrad a Hostýn. Trochu tajemství a pohádkové nálady vám přidá i místní pověst o propadeném Kočičím hrádku.

  • Slovo autora – Rostislava Pospíšila

    Když jsem poprvé uvažoval o podobě objektů na trase Naokolo Hostětína, měl jsem v hlavě Bílé Karpaty. Alespoň takové, jaké je znám já.

    Veliké, ale přitom jaksi přehledné. Mohutné, ale přijatelně a s lidskými rozměry. Někdy podmračené, ale nikdy nepřátelské. Krásné, ale ne prvoplánově falešné a kýčovité. Plné dřeva, kamení a trochu i lidí.

    Objekty jsem navrhl a vyrobil s pomocí stolaře Františka Bočka tak, aby v nich bylo dřevo, kameny i lidé. Lidé pak zastoupeni prací a železem. Železem, které jim od nepaměti pomáhalo orat pole i kácet stromy.

    Doufám, že když půjdete „naokolo Hostětína“, objekty – zastavení na vás nebudou působit nepatřičně. Nejlepší by bylo, kdyby nebyly vlastně ani moc vidět, kdyby to vypadalo, že v krajině stojí odjakživa, kde se vzaly, tu se vzaly…

    Rostislav Pospíšil

  • Kudy stezka vede?

    Pokud se vypravíte na stezku zdejší krajinou (doporučujeme dobré boty a svačinu), počítejte s 6,5 km dlouhou, středně náročnou trasou, která se dá i se zastávkami projít celá asi za 2–3 hodiny.

    Začíná u „ovocného posezení“ za Obecním úřadem, pokračovat budete lesní cestou (1. a 2. zastavení) do kopce nad Šanov (3. a 4.). Potom sejdete dolů k prameni Kolelače (5.). Od Kočičího hrádku (6.) můžete zkratkou po modré turistické značce seběhnout buď zpět do Hostětína, nebo pokračovat po naší stezce dál. Kolem sochy Strážce vyjdete z lesa na louky s krásným výhledem na Pitín a zámek Nový Světlov (7.). Cesta schází po louce okolo vysílače k silnici (8.), kterou přejdete, a polní cestou dojdete k lesíku (9.) s nedalekou sochou Sovy. A zbývá poslední úsek podél lesa, drobných políček a sadů k památné lípě a křížku (10.) nedaleko vlakové zastávky, kde stezka končí.

  • Mapa stezky

    Stáhněte si mapu stezky. Pokud před svým výletem navštívíte Centrum Veronica, tak vám mapu samozřejmě rádi zapůjčí nebo si ji můžete koupit.

    Centrum Veronica Hostětín

    Foto: Rostislav Pospíšil (archiv Centra Veronica Hostětín)

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.