Brno již po čtvrté hlavním městem drytoolingu

  • Čtvrtý ročník mezinárodního mistrovství České republiky v drytoolingu Black Diamond Drytool Cup Brno 2013 opět přivítá špičku ledového a mixového lezení z České republiky, Slovenska, Slovinska, Chorvatska a Polska. Ozdobou závodu bude bezesporu zejména vicemistryně světa do 23 let Martina Kratochvílová a vítězka jednoho ze závodů série IWC (světový pohár v ledolezení), celkově v IWC 2013 čtvrtá Lucie Hrozová.

    Startu závodu bude 7. prosince 2013 od 9.00 v areálu lezecké stěny u nákupního a zábavního centra Olympia.

    Jedinečnou příležitost nabízí českým příznivcům horolezeckého sportu již čtvrtý ročník závodů organizovaných Českým horolezeckým svazem prostřednictvím pořadatelů horolezecký oddíl Lokomotiva Brno a lezecké centrum KLAJDA v Brně. Tento závod je současně nominačním závodem českých závodníků pro světový pohár 2014, Mistrovství Evropy 2014 a Mistrovství světa juniorů 2014.

    Na startu závodu bude 7. prosince 2013 od 9.00 v areálu lezecké stěny u nákupního a zábavního centra Olympia přítomna česká, slovenská, Slovinská i Chorvatská špička této lezecké disciplíny. Chybět nebudou již zmíněné první dámy českého ledolezení Lucie Hrozová a Martina Kratochvílová. V mužích bude Českou republiku reprezentovat Mirek Matějec a stavěč závodních cest Radek Lienerth, oba dva účastnící semifinále závodů IWC. Ze zahraničních závodníků bude na třetí vítěztví v řadě útočit Alexandar Mataruga z Chorvatska, ale ztížit se mu to budou snažit zejména mladý a talentovaný Janez Svolšjak ze Slovinska nebo několikanásobný mistr Slovenska a finalista IWC Juraj Švingál. Mimo tuto úzkou špičku je však závod také setkáním ledolezců ze středoevropského prostoru a závodní cesty budou připraveny tak, aby si v kvalifikačních cestách zalezli i lezci, kteří se s touto disciplínou seznamují.

    Drytooling je poměrně mladou lezeckou disciplínou, která se postupně vyvinula z lezení zamrzlých ledopádů. U nejtěžších cest se postupně přelézaly mezi jednotlivými zmrzlými rampouchy stále delší skalní úseky, které lezci překonávali pomocí zavěšování cepínů za skalní výstupky a spárky, až z těch nejtěžších směrů led zmizel téměř docela. Tuto techniku zimního volného lezení skály bez ledu nazýváme drytooling – tedy suchá skála lezená pomocí ledolezeckých zbraní. Tato lezecká disciplína má dnes svůj světový pohár a jsou organizovýny Mistrovské závody (Evropa, Svět) jak v seniorských tak juniorských kategorií. V rámci doprovodného programu OH v Soči bude drytooling zastoupen formou prezentačního závodu.

    Venkovní betonová lezecká stěna u nákupního a zábavního centra Olympie je největší venkovní stěnou ve střední Evropě. Vzhledem ke klimatu není možné pro závod počítat s přítomností ledu ve větším rozsahu, proto organizátoři připravili imitaci ledových úseků pomocí dřevěných špalků a skalní pasáže velmi věrně imituje samotný betonový povrch stěny a kamenné chyty. Pro letošní ročník je připraveno několik nových struktur obdobných strukturám v IWC a opět se do finálových cest pokusíme za příznivého počasí namrazit alespoň symbolické ledové pasáže.

    Pro závodníky je připraven závod v lezení na obtížnost a závod na rychlost. U obtížnosti se nejprve lezou kvalifikační cesty stylem FLASH – závodníci při lezení vidí i své soupeře, muži lezou pět cest a ženy tři cesty, kdy osm nejlepších postupuje do finále. Pro výsledek je rozhodující, kdo ze závodníků vyleze nejvýš. Poté následuje finále, které se leze stylem ON SIGHT, tedy závodníci nevidí lezení svých soupeřů a vyhrává ten, kdo vyleze ve finálové cestě nejvýš nebo, v případě dolezení cesty až na vrchol, rozhoduje jako pomocné kritérium čas dosažení posledního chytu cesty – TOPU.

    Závod na rychlost sestává taktéž z kvalifikace a finále, kdy do finále postupují čtyři nejrychlejších muži a čtyři ženy, aby pak souboj o vítězství proběhl na dvou identických cestách vedle sebe vyřazovacím způsobem. Takto pojatý závod je v našich podmínkách jedinečný a přímým porovnáním soupeřů i velmi atraktivní pro diváky.

    Finálová kola začnou od 16.00 finálovými rozlezy rychlosti, na které naváže finále obtížnosti žen a na úplný závěr finále obtížnosti mužů. Vyhlášení vítězů a zahájení „Apres Tool Party“ ve vytápěném party stanu pivovaru Černá Hora v prostoru závodu je očekáváno kolem 20.00.

    Po slavnostním vyhlášení už bude konec oficialitám a stan bude náležet výhradně „Apres Tool party“, jejíž ukončení se velice obtížně předpovídá.

    Radek Lienerth, předseda HO Lokomotiva Brno

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.