Jak vybrat kopačky

Kopačky Brno

Asi vás nepřekvapí, že kopačky jsou boty určené na fotbal. Možná jste ale nevěděli, že existuje spousta různých typů kopaček podle, které se hodí na různý povrch a do různých podmínek.

Podle čeho si vybrat ideální obuv pro různé využití?

 

 

Rozdělení kopaček dle typu

Většina kopaček současného trhu se dělí podle typu povrchu, na který jsou určeny. To podmiňuje i charakteristiku obuvi. Rozeznáváme tak tato základní provedení:

 

  • lisovky
  • kolíky
  • lisokolíky
  • turfy
  • sálovky

 

Lisovky

Takzvané lisovky jsou vybaveny špunty ze syntetického materiálu v podobě gumy či plastu. Ty jsou vlisované do podrážky a právě odtud pochází i název této obuvi. Ze všech druhů kopaček jsou právě tyto velmi univerzální a prodávají i kupují se nejčastěji. Hodí se na přírodní i umělou trávu včetně trávníku mokrého. Zvládnou jak tvrdší, tak i měkké hřiště.

 

Kolíky

Typ bot známý jednoduše jako kolíky dostal svoje pojmenování podle plastových nebo kovových kolíků, kterými je opatřen. Ty je možné i vyměnit. Využijete je hlavně na přírodním trávníku, povrch může být také měkký a lehce vlhký. Kolíky dodávají stabilitu a na rozdíl od lisovek nekloužou. Díky kolíkům se do podkladu doslova hluboce zaboříte.

 

Lisokolíky

Lisokolíky jsou vybaveny kombinací lisovaných špuntů a vyměnitelných kolíků. Hodí se hlavně na přírodní trávník, především ten měkký a podmáčený. Díky kolíkům získáte stabilitu a špunty umožní lepší rozložení hmotnosti.

 

Turfy

Turfy jsou charakteristické množstvím malých členitých špuntů a celkově nižší stavbou boty. Používají se hlavně na tvrdém povrchu, především na umělém, dobré vlastnosti ale vykazují i na tvrdém a suchém povrchu přírodním, ať se jedná o trávu, škváru či písek. Díky gumovým špuntům vykazuje se obuv pyšní velmi dobrou přilnavostí,

 

Sálovky

Sálovky nosí hráči na futsal a sálový fotbal. Jejich povrch je zcela hladký. Podrážka je navržena tak, aby nepodkluzovala a zároveň nezanechávala na povrchu v hale nežádoucí stopy. Proto je světlé barvy. Někdy navíc může být speciálně vykrojená, což dokáže zajistit mnohem lepší kontakt s míčem.

 

Jakou značku vybrat?

Nejpopulárnější značky kopaček jsou Adidas puma a kopačky nike (https://www.r-gol.com/cs/kopacky-nike).

Dnes jsou již legendou nejoblíbenější kopačky Adida Predator, pokud si tedy stále nevíte rady, jaké kopačky si vybrat, pak vsaďte na roky prověřenou kalsiku https://www.r-gol.com/cs/adidas-predator.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.