Boží ruka v nás..

..Šmarjá uplynuly téměř dva týdny a Glóbus Brna se zatím neroztočil. Alespoň přibyla jedna z jeho dalších vizualizací. Odborníci z firem zabývajících se výstavbou 3 D modelů tvrdí, že ho v následné době dokáží skutečně roztočit. Cena za takovýto model byla přislíbena za částku výrazně nižší, než dva miliony korun. Ale co, svět se opravdu netočí jenom okolo Brna i když někdy, dost často, skoro pořád to tak vypadá. Všiml jsem si, že tiskem proběhla diskuze o tom zda občanům Brna středu přijdou tzv. prodejní stánky optimální k nakupování. V diskuzi se hezky vyjádřil i pan farář z minoritského kostela a jako první vůbec precedentě použil termín „mastnota“ (šířící se z papírů a zbytků jídla fast food- pozn. red.)

Diskuze zjevně vedla k následnému tématu a tím byly prodejní vánoční trhy na území Brna středu. Objevila se řada názorů občanů, že by si přáli zejména klid, ale pokud by na náměstí Svobody už tolik let neprobíhala stavba, vlastně by jim trh ani nevadil. Resp. některé jeho atributy jako např. hluk, pach jídla ze stánků s občerstvením, již zmiňovaná mastnota a za sebe bych přidal mimořádně žalostné každoroční zakončení vánočních trhů, kdy se v podstatě v průběhu prvních dvou vánočních svátků promění náměstí Svobody v nechutné smetiště.

Názory samotných trhovců, kteří si pronajímají stánky za nájem v řádech deseti tisíců, jsou též zajímavé a rozporuplné. Uvidíme, jaký budou mít obrat. Vánoční trhy také protíná jejich středem ohraničený výkop, tuším, že se jedná o archeologický průzkum. Nicméně pro nákupní korzo je to trochu rána. Pohled na náměstí Svobody z třídy 9. května je víc než výmluvný. Kráter a okolo něj pár světýlek..

Osobně jsem si pronajal stánek na náměstí Svobody jednou. Dost mi vadilo, že okolo něj projelo denně asi dvacet mnohatunových Tater s hlínou. Následně jsem nabyl názoru, že podstata vánočního busssinesu už bohužel opouští tradiční vánoční trhy a stěhuje se do novodobých nákupních multicenter, kde mají tričko za stovku a ještě ji nemusíte mít.

Fotbal v Brně, to je gól. Ale bohužel rukou vstřelený. Za ten gól jsme opustili poslední místo tabulky. Média několikrát asociovala zmiňovanou ruku jako tu pověstnou, boží.
Nenazývejme prosím Aleše Bestu Maradonou
a to ani z legrace. Rád bych připomenul, že bezprostředně po té co Diego Armando Maradona v roce 1986 skóroval na mistrovství světa pověstnou boží rukou, doslova šokoval svět o několik minut po druhé, kdy se prokličkoval celým hřištěm a neuvěřitelně, šíleně krásně skóroval. Za zmínku jistě stojí i to, že Argentina byla jenom pár let po britské vojenské invazi na Falklandské ostrovy, což samozřejmě vrhá na celý případ úplně jiné světlo.
Představte si že český útočník dává v sedmdesátých letech ruské sborné rozhodující gól rukou. Bezpochyby by celá věc měla zcela jiný rozměr.
Viděl jsem tuhle v televizi, jak Maradona připíjí na zdraví anglického gólmana Petera Shiltona. Také trošku jiný formát. Prosím nesrovnávejte brněnský a argentinský fotbal. Boží ruka přivedla argentince až k vítězivému titulu mistrů světa 1986 v Mexiku. Zato Brno musí dát gól rukou, aby neskončilo úplně poslední v podprůměrné lize.

Dnešní Mf Dnes píše, že náš nový dům Pasáž Jalta má promiňte mi to slovo, ale nemohu jinak než říct, v prdeli základy. No comment. Svoji roli sehrál v dnešním vydání i hrdina našeho webu, předseda marketingové rady a správce daňových špeků ing. PP. Vypadá to že z vlastního sponzoruje naše město.

Chvála jim..

2 thoughts on “Boží ruka v nás..

  1. The Goal, the best goal of all times: June 22nd, 1986, Aztec Stadium, Mexico; all England on the way, the ball inside the goal, what else can be said? But there is more, there is another historic goal in that same match, with the Hand of God. This one, like stealing the wallet from the English, that one, to avenge the boys that fought in Malvinas. All of these were Maradona’s definitions.

  2. Britska invaze na Falklandske ostrovy? Tak bych to nenazyval. Pokud by se melo jednat o invazi, pak leda na Malviny, protoze tak je nazyvaji Argentinci. Anglicane meli podle jakesi davne smlouvy Falklandy pod svoji spravou, jenze v osmdesatych letech vladla v Argentine vojenska diktatura, ekonomika sla do kopru a ve snaze se zavdecit lidem vymysleli mistni generalove plan, jak si zvysit popularitu. Prohlasili Falklandy za Argentinske a obsadili je. To se samozrejme nelibilo Britanii, ktera vyslala jednu bitevni lod a celou Argentinskou spatne vyzbrojenou a jeste hur vycvicenou jednotku srovnala se zemi a od te doby byly Falklandy zase Britske. Mozna se jeste slusi dodat, ze vetsina obyvatel Falkland byla (je?) pro Britskou a ne Argentinskou spravu ostrova.

    Vivat Boca Juniors!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.